Boala Lyme – prevenție, simptome și tratament

Lyme este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului și animalelor prin mușcatura de capușa. Capușele sunt artropode înrudite cu păianjenii, active mai ales vara (martie- octombrie). Există numeroase tipuri de capușe, dar nu toate capușele sunt purtătoare ale bacteriei Bb, ci doar cele denumite capușe cu „picioare negre” (Ixodes ricinus). Ele se „lipesc” de pielea omului sau animalelor pentru a putea suge sângele, cu care se hrănesc. Aceste capușe diferă însă de cele specifice animalelor (câini, cai, pisici,etc.) prin faptul că sunt mai mici și nu prezintă pete sau urme de culoare albă.

Simptomele pentru Boală Lyme

Lyme mai este supranu- mită și „boală cu 1000 de fete”, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli, iar reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om. În majoritatea cazurilor însă, primul simptom este o erupție cutanata (pată) în zona mușcaturii. Datorită faptului că, înainte de a mușcă, capușa secretă o substanță anestezica, majoritatea oamenilor nu știu că au fost mușcati. Erupția cutanata apare de obicei după 7-10 zile de la mușcatura (intervalul maxim fiind de 3 – 30 zile). Unele persoane prezintă simptome asemănătoare gripei (febra, dureri de cap, oboseală, redoare de ceafă, dureri musculare, dureri articulare. Simptomele se pot manifestă cu intermitentă, timp de mai multe luni.

Cum te poți îmbolnăvi?

Prin înțepătura/mușcatura de capușă infectată, această trebuind să stea „lipită” de piele circa 24 de ore, pentru a produce infectarea organismului. Capușele nu sar și nu zboară, iar boală nu se transmite de la om la om.

Cum se tratează Boala Lyme?

Această boală se tratează cu antibiotice. Dacă diagnosticul și tratamentul se fac la timp, vindecarea este asigurată. În lipsa tratamentului, simptomatologia se agravează și pot apărea: tulburări neurologice (amorțeli, înțepături și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, capului, mergând până la paralizii – inclusiv paralizie facială), tulburări cardiace, precum și afectare psihică (depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburări emoționale, etc.)

- Articolul continua mai jos-

Cum puteți reduce riscul de îmbolnăvire în gospodăriile proprii?

Deși riscul nu poate fi eliminat în totalitate, există totuși anumite măsuri pe care le puteți lua: • îndepărtați frunzele moarte, tăiați ierburile înalte și tufi§urile din jural casei și din grădini;

 • tundeți gazonul foarte scurt;
 • amenajati locurile de joacă pentru copii la soare, în locuri uscate, departe de tufariș;
 • amenajati poteci din așchii de lemn, talaș, pietriș, între locurile utilizate de familia dumneavoastră și zonele periculoase (tufișuri, ierburi). De asemenea, puteți să adaptați locurile în care desfașurati diverse activități exterioare prin montarea de suprafețe uscate, dure, din lemn, pietre, gresie, țigle, etc.
 • păstrați lemnele de foc mai departe de casă, acoperite și uscate;
 • dacă este cazul, tăiați copacii și tufișurile din curte, pentru a o putea menține uscată și însorită.

Măsuri de prevenire pentru Boală Lyme

Evitați zonele cu densități mari de căpușe

În România sunt cunoscute anumite zone endemice, cum ar fi județele Cluj, Albă, Sibiu dar nu este exclusă posibilitatea de a există și în alte regiuni (având în vedere că rezervorul natural este reprezentat de animalele sălbatice). Locurile favorite de dezvoltare a capușelor sunt regiunile umede și împădurite, unde razele soarelui sunt blânde iar apă de ploaie și rouă persistă mai multă vreme (păduri, tufișuri), dar și în poieni cu iarbă înalta, câmpuri, etc. De asemenea, pot trăi și în zonele urbane, în parcuri și chiar în curțile și grădinile proprii. Dacă afară este cald și uscat, capușele se ascund în pământ sau sub vegetație.

Asigurați-va protecția individuală

 • Utilizați repelenti (substanțe chimice care omoară capușele) pe baza de DEET (N, N – dietil – meta-toluamida). Urmați întocmai instrucțiunile de folosire și nu utilizați la gravide și copiii mai mici de 12 luni.
 • Purtați haine lungi, închise care să acopere cât mai bine pielea) atunci când mergeți, lucrați sau va distrați în locuri cu rise de capușe;
 • Băgați-va camașa în pantaloni și pantalonii în șosete, purtați pălării;
 • Se recomandă îmbrăcămintea de culori deschise, pentru a vedea mai ușor capușele de pe haine;
 • Purtați încălțăminte care să acopere cât mai mult piciorul (bocanci), nu sandale, șlapi, etc.
 • Mergeți doar pe cărări sau prin locurile unde nu sunt ierburi înalte, tufișuri, etc.
 • După ieșirea în natură, verificați hainele, examinați-va atent corpul, pe toate părțile, inclusiv axilele (subsuorile), regiunea inghinală (genitală) §i pielea capului. Verificați de asemenea, copiii și animalele de casă.

Dacă descoperiți o căpușă pe piele folosiți o penseta fină și prindeți cu grijă capușa, cât mai aproape de piele; trageți încet și atent, nu bruscati, nu răsuciți, nu apăsați, nu strângeți (pentru a evita ruperea pieselor bucale / „cleștii” capușei, ce ar putea rămâne în piele);  dezinfectati imediat cu apă și săpun, alcool sau apă oxigenata, pentru prevenirea infectării;  odată îndepărtate, căpușele se incinereaza (se ard) sau se introduc într-un recipient cu alcool etilic (folosiți manuși, pentru protecția mâinilor); > locul mușcaturii se controlează periodic timp de o luna, pentru a putea sesiza apariția eventualelor pete pe piele (eritem).

Cea mai recomandată măsură:
Prezentarea imediată la serviciul de Primiri Urgențe de la cel mai apropiat spital, pentru a se efectua în mod corect indepdrtarea căpușei și pentru aprimi vaccinul antitetanic.

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari