Laringita – cauze, simptome și tratament

Laringita reprezintă o inflamație a mucoasei laringiene  cu o etiologie foarte variată. Rareori este izolată, ea integrânduse în majoritatea cazurilor într-un tablou inflamator mai larg, rino-faringian sau traheo-bronșic.

Laringita – Simptome

Simptomul principal prezent în laringite este disfonia (răgușeală), poate fi însoțit de tușe, dispnee, disfagie, odinofagie, senzație de uscăciune la nivelul gâtului, în funcție de patologiile de vecinătate prezente.

Cauzele cele mai frecvente de laringita sunt:

infecțiile de cai respiratorii aeriene superioare, în special virozele

- Articolul continua mai jos-

sinuzitele

boală de reflux gastroesofagian

– expunerea repetată la factori de mediu iritanți – fumul de țigară chiar și pasiv, noxe, diverși alergeni ce produc tușe

– efort vocal îndelungat– suprasolicitarea corzilor vocale.

Simptomele care nu scad în intensitate după trei săptămâni, pot indică o boală cronică sau o altă patologie ce poate apărea la nivelul laringelui. Este important persoanele cu aceste simptome se prezinte la medic, pentru a diagnostica cauzele acestor modificări ce persistă mai mult timp.

Laringita – Investigațîi

- Articolul continua mai jos-

De obicei, în funcție de contextul clinic, medicul orelist poate recomandă o serie de examinări suplimentare:

– fibroscopia nazo-faringo-laringiană: medicul inserează un tub flexibil pe nas, examinează rinofaringele și apoi hipofaringele și laringele, ceea ce îi îngăduie medicului vadă în detaliu laringele.

– endoscopia laringianăse introduce un tub rigid în cavitatea bucală până în spatele luetei pentru a examina hipofaringele și laringele

laringostroboscopia: acest test permite medicului observe vibrațiile corzilor vocale pentru cercetarea motilitatii acestora, utilizând fascicule de lumina.

În timpul acestor teste, utilizând anestezia locală, medicul poate preleva fragmente de țesut de la nivelul laringelui pentru efectuarea unei biopsii cu examen histopatologic ce poate exclude diagnosticul de cancer sau al unei alte afecțiuni grave; prezența nodulilor la nivelul laringelui reprezintă un factor de risc în apariția cancerului în cazul în care pacientul este fumător.

Laringita – Diagnostic pozitiv

-Articolul continua mai jos-

Pe baza antecedentelor medicale, a examenului clinic, a investigațiilor se pune diagnosticul de laringita. 

Laringita – Tratament

repaus vocal, cu evitarea vorbitului în șoaptă ce irită corzile vocale mai mult decât vorbitul încet

hidratare minim 2 L/zi

oprirea fumatului activ, evitarea fumatului pasiv

tratament medicamentos, specific infecțiilor de cai aeriene superioare (antiinflamatoare, antihistaminice, deocongestionante nazale dacă este cazul)

consult gastroenterologic dacă se suspicionează boală de reflux gastroesofagian.

 

dr. Adrian Ganea 388x300Mr. medic dr. Ganea Gabriel, medic specialist O.R.L., Sectia Clinica O.R.L, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari