România, în topul listei de infecție tuberculoasă în rândul nou-născuților

România se află în topul listei de infecție tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuţilor. Motivul principal ar fi faptul vaccinul nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză, ci doar 90% din ele.

„În ceea ce priveşte tuberculoza, deşi vaccinarea se realizează în masa de nou-născuţi, constatăm că suntem în top în lista de infecție tuberculoasă în Europa, şi poate şi dincolo de Europa, asta pentru faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză. Totuşi, asigură imunitatea în cazul tulpinilor de tuberculoză care produc formele grave, serioase, de tuberculoză osoasă sau cea organică, renală, genitală, şi mai puţin poate, în ceea ce priveşte tuberculoza pulmonară, acoperirea fiind sigur peste 90%, dar rămân şi tulpini care nu sunt incluse în acest vaccin”, a precizat Şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Elias, medicul Simona Vlădăreanu, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, o mare problemă este reticienţa şi refuzul mamelor de a-şi vaccina nou-născuţii.

Problema pe care o întâlnim noi în cuplurile mamă şi nou-născut este de reticienţă sau refuz de a accepta vaccinarea, în condiţiile în care vaccinurile sunt gratuite şi puse la dispoziţia secţiilor de nou-născuţi. Trebuie să recunoaştem că există şi perioade relativ scurte, în care într-adevăr, vaccinul a lipsit din maternităţi, pe o perioadă variabilă de timp, dar în general, atunci când au fost achiziţionate din nou doze de vaccin, s-au făcut liste şi s-au reprogramat copiii”, a precizat medicul.

- Articolul continua mai jos-

Ea a spus că o lege a vaccinării în România este esenţială, deoarece există multe persoane care pot influenţa opinia publică în acest sens, deşi nu sunt cadre medicale avizate.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari