fbpx
Acasă Info Pacient Dureri abdominale puternice? Pot fi semnele unei boli grave

Dureri abdominale puternice? Pot fi semnele unei boli grave

Abdomenul acut reprezintă orice tulburare nontraumatică sau traumatică, care apare brusc, în zona abdominală şi care necesită internare de urgenţă intr-un serviciu de chirurgie, pentru urmărire sau pentru tratament chirurgical.

Abdomenul acut poate să fie chirugical sau medical.

Termenul de “abdomen acut chirurgical” (sau simplu “abdomen acut” – prescurtat AA) desemnează un grup larg de afecţiuni abdominale care se manifestă clinic prin durere (însoţită de semne locale şi generale) şi care necesită un tratament chirurgical de urgenţă; n absenţa tratamentului chirurgical survin alterǎri fiziopatologice progresive, care conduc ntr-un timp variabil la decesul pacientului.

Articolul continua mai jos

Prin “abdomen acut medical” se înţeleg afecţiunile abdominale care se manifesta prin durere abdominală acutǎ care beneficiază de tratament prin mijloace nechirurgicale (medicale); ex.: colicile biliară şi renală, ulcerul gastric şi duodenal în puseu acut, limfadenita mezenterică.

Abdomenul acut  – cauze

Cauze comune de  abdomen acut:

Afecţiuni gastrointestinale – Apendicita acută, Ocluzia intestinală, Ulcerul Perforat, Diverticulitis, Hernia Incarcerată sau strangulată.

Afecţiuni ale ficatului, căilor biliare şi a splinei – Tumoră hepatică,   Abces hepatic, Hepatită, Colecistita Acută, Colică biliară, Colica renală, Infarct renal.

Afecţiuni ale pancreasului  – Pancreatita Acută.

Afecțiuni ale tractului urinar  – Colica Ureterală sau Renală.

Afecţiuni ginecologice – Sarcina extrauterină ruptă, Torsiunea de ovar, Chist ovarian, Chistul ovarian rupt, Salpingita acută.

Afecţiuni Vasculare – Anevrismul Rupt, Ischemia mezenterică acută,   Afecţiuni Peritoneale, Abcese Intraperitoneale.

Simptomele abdomenului acut

Durerea Este cel mai frecvent şi mai constant element remarcat de pacient.  Durerea alături de reacţia musculaturii abdominale (apărare-contractură) sunt elemente cardinale ale tabloului clinic al abdomenului acut chirurgical.

Vărsăturile – Acestea pot fi reflexe (colecistita acută) – rezultatul unei obstrucţii mecanice sau mecano-inflamatorii. Aspectul lichidului este foarte important pentru ca poate da relaţii despre vechimea obstrucţiei.

Sughiţul poate sugera iritaţia frenicului. Prezenţa lui poate sugera o peritonită veche depăşită.

Oprirea tranzitului intestinal pentru gaze şi materii fecale

Diareea poate fi rezultatul iritaţiei peritoneale

Abdomenul acut – Diagnostic

Laparotomia exploratorie este o modalitate de diagnostic, pentru cazurile cu diagnostic neclar, la care simptomatologia nu se remite sub tratament conservator, sau la care simptomele reapar după o perioadă de acalmie. Există o serie de criterii clinice şi paraclinice, care indică  necesitatea abordului chirurgical de urgenţă.

În stabilirea diagnosticului la un pacient cu durere abdominalǎ acutǎ trebuie sǎ ţinem seama de faptul cǎ o serie de afecţiuni medicale (non-chirurgicale) –abdominale sau extraabdominale –pot mima un abdomen acut! Douǎ dintre acestea trebuie avute ntotdeauna n minte datoritǎ riscului vital pe care l au: infarctul miocardic inferior şi ceto-acidoza diabeticǎ.

La un pacient cu durere abdominalǎ se recomandǎ de principiu sǎ se evite administrarea antialgicelor pnǎ la stabilirea diagnosticului ntruct administrarea antialgicelor ar putea sǎ mascheze evoluţia unui proces acut. Odatǎ stabilit nsǎ diagnosticul de abdomen acut şi indicaţia terapeuticǎ tratamentul antialgic trebuie administrat nentrziat.

Tratament

Prima intenţie de tratament este administrarea de antalgice. Este recomandat ca administarea să fie făcută cu discernământ astfel încât să nu mascheze semnele caracteristice ale afecţiunii declanşatoare.

Modalitatea de abordare chirurgicală poate fi clasică prin laparotomie sau Minim invazivă. Chirurgia minim invazivă a câştigat teren în ultimii 15 ani o dată cu câştigarea de experienţă şi datorită creşterii abilităţii tehnice de realizare a acestui tip de chirurgie. Abordul minim invaziv are o serie de avantaje legate de costuri (spitalizare scurtă, necesar mic de tratament perfuzabil etc.). El însă nu diferă ca gesturi chirurgicale, ca timpi operatori de cel clasic.

Avantajele particulare a abordului minim invaziv în cazul pacienţilor cu abdomen acut sunt: – Posibilitatea de explorare a întregii cavităţi peritoneale fără a avea nevoie de o incizie foarte lungă delabrantă ( abordare laparoscopică a unui apendice perforat permite explorarea de exemplu a lojei hepatice sau splenice prin inciziile existente). – Din moment ce aceste spaţii pot fi explorate este evident că ele pot fi lavate foarte bine , ceea ce în chirurgia clasică este aproape imposibilă. – În cazul peritonitelor inciziile fiind foarte mici riscul de infecţie a acestor plăgi este automat mai mic.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,930FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Infecțiile tractului urinar te pot ucide

Între infecțiile tractului urinar cu cea mai mare rată de diagnostic, la femei, regăsim...

Afecțiunile ORL – probleme ce nu afectează doar copiii

Destul de multă lume, când aude de terminologia de operație ORL, se gândește în...

Cancerul la rinichi – de ce este „o capcană periculoasă”

Scopul principal al rinichilor este de a filtra deşeurile din sânge şi de a...

Varicele, una dintre cele mai întâlnite boli din lume

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste 50%...

Pericolul transmis de virusuri. Atenție ficatul.

Trei dintre hepatitele virale se cronicizează într-o proporție mare. Infecția cronică cu virusul hepatitei...

Pneumonia, afecțiunea cu peste 30 de cauze de apariție

Pneumonia este o infecție respiratorie acută, care afectează alveolele plămânilor, cauzată de diverse organisme,...