fbpx
Acasă Info Pacient Dureri abdominale puternice? Pot fi semnele unei boli grave

Dureri abdominale puternice? Pot fi semnele unei boli grave

Abdomenul acut reprezintă orice tulburare nontraumatică sau traumatică, care apare brusc, în zona abdominală şi care necesită internare de urgenţă intr-un serviciu de chirurgie, pentru urmărire sau pentru tratament chirurgical.

Abdomenul acut poate să fie chirugical sau medical.

Termenul de “abdomen acut chirurgical” (sau simplu “abdomen acut” – prescurtat AA) desemnează un grup larg de afecţiuni abdominale care se manifestă clinic prin durere (însoţită de semne locale şi generale) şi care necesită un tratament chirurgical de urgenţă; n absenţa tratamentului chirurgical survin alterǎri fiziopatologice progresive, care conduc ntr-un timp variabil la decesul pacientului.

Prin “abdomen acut medical” se înţeleg afecţiunile abdominale care se manifesta prin durere abdominală acutǎ care beneficiază de tratament prin mijloace nechirurgicale (medicale); ex.: colicile biliară şi renală, ulcerul gastric şi duodenal în puseu acut, limfadenita mezenterică.

Abdomenul acut  – cauze

Cauze comune de  abdomen acut:

Afecţiuni gastrointestinale – Apendicita acută, Ocluzia intestinală, Ulcerul Perforat, Diverticulitis, Hernia Incarcerată sau strangulată.

Afecţiuni ale ficatului, căilor biliare şi a splinei – Tumoră hepatică,   Abces hepatic, Hepatită, Colecistita Acută, Colică biliară, Colica renală, Infarct renal.

Afecţiuni ale pancreasului  – Pancreatita Acută.

Afecțiuni ale tractului urinar  – Colica Ureterală sau Renală.

Afecţiuni ginecologice – Sarcina extrauterină ruptă, Torsiunea de ovar, Chist ovarian, Chistul ovarian rupt, Salpingita acută.

Afecţiuni Vasculare – Anevrismul Rupt, Ischemia mezenterică acută,   Afecţiuni Peritoneale, Abcese Intraperitoneale.

Simptomele abdomenului acut

Durerea Este cel mai frecvent şi mai constant element remarcat de pacient.  Durerea alături de reacţia musculaturii abdominale (apărare-contractură) sunt elemente cardinale ale tabloului clinic al abdomenului acut chirurgical.

Vărsăturile – Acestea pot fi reflexe (colecistita acută) – rezultatul unei obstrucţii mecanice sau mecano-inflamatorii. Aspectul lichidului este foarte important pentru ca poate da relaţii despre vechimea obstrucţiei.

Sughiţul poate sugera iritaţia frenicului. Prezenţa lui poate sugera o peritonită veche depăşită.

Oprirea tranzitului intestinal pentru gaze şi materii fecale

Diareea poate fi rezultatul iritaţiei peritoneale

Abdomenul acut – Diagnostic

Laparotomia exploratorie este o modalitate de diagnostic, pentru cazurile cu diagnostic neclar, la care simptomatologia nu se remite sub tratament conservator, sau la care simptomele reapar după o perioadă de acalmie. Există o serie de criterii clinice şi paraclinice, care indică  necesitatea abordului chirurgical de urgenţă.

În stabilirea diagnosticului la un pacient cu durere abdominalǎ acutǎ trebuie sǎ ţinem seama de faptul cǎ o serie de afecţiuni medicale (non-chirurgicale) –abdominale sau extraabdominale –pot mima un abdomen acut! Douǎ dintre acestea trebuie avute ntotdeauna n minte datoritǎ riscului vital pe care l au: infarctul miocardic inferior şi ceto-acidoza diabeticǎ.

La un pacient cu durere abdominalǎ se recomandǎ de principiu sǎ se evite administrarea antialgicelor pnǎ la stabilirea diagnosticului ntruct administrarea antialgicelor ar putea sǎ mascheze evoluţia unui proces acut. Odatǎ stabilit nsǎ diagnosticul de abdomen acut şi indicaţia terapeuticǎ tratamentul antialgic trebuie administrat nentrziat.

Tratament

Prima intenţie de tratament este administrarea de antalgice. Este recomandat ca administarea să fie făcută cu discernământ astfel încât să nu mascheze semnele caracteristice ale afecţiunii declanşatoare.

Modalitatea de abordare chirurgicală poate fi clasică prin laparotomie sau Minim invazivă. Chirurgia minim invazivă a câştigat teren în ultimii 15 ani o dată cu câştigarea de experienţă şi datorită creşterii abilităţii tehnice de realizare a acestui tip de chirurgie. Abordul minim invaziv are o serie de avantaje legate de costuri (spitalizare scurtă, necesar mic de tratament perfuzabil etc.). El însă nu diferă ca gesturi chirurgicale, ca timpi operatori de cel clasic.

Avantajele particulare a abordului minim invaziv în cazul pacienţilor cu abdomen acut sunt: – Posibilitatea de explorare a întregii cavităţi peritoneale fără a avea nevoie de o incizie foarte lungă delabrantă ( abordare laparoscopică a unui apendice perforat permite explorarea de exemplu a lojei hepatice sau splenice prin inciziile existente). – Din moment ce aceste spaţii pot fi explorate este evident că ele pot fi lavate foarte bine , ceea ce în chirurgia clasică este aproape imposibilă. – În cazul peritonitelor inciziile fiind foarte mici riscul de infecţie a acestor plăgi este automat mai mic.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,822FaniÎmi place
360AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Într-o descriere simplă, aceasta este „este...

Otita medie, boala frecventă a copilăriei

Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecția urechii) este una dintre cele mai...

Pericardita – cauze, simptome și tratament

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din...