Peste 200 de milioane de femei din lume care doresc să prevină apariţia unei sarcini nu au acces la metode contraceptive, a precizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit DPA.
În ciuda creşterii numărului femeilor care folosesc metode moderne de contracepţie – de la 24% în 1969, la 58% în 2019 – drepturile reproductive sunt încă greu de pus în practică pentru multe femei, potrivit raportului referitor la Starea Populaţiei Lumii, realizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).
Documentul punctează progrese semnificative în domeniul drepturilor reproductive de la începutul activităţii UNFPA, în urmă cu 50 de ani, dar scoate în evidenţă faptul că milioane de femei din diferite regiuni de pe glob încă se confruntă cu obstacole economice, sociale şi instituţionale atunci când vine vorba despre propria sănătate.
În cele 51 de ţări analizate de UNFPA, doar 57% dintre femeile căsătorite sau care se află într-o relaţie pot face propriile alegeri atunci când vine vorba despre raporturile sexuale cu partenerul, folosirea măsurilor contraceptive sau asistenţa medicală.
Atât în ţările dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare, accesul la metode contraceptive tinde să fie cel mai scăzut în rândul femei sărace, fapt care limitează mobilitatea economică.
„Fără acces, acestora le lipseşte puterea de a lua decizii referitoare la propriile corpuri, inclusiv cea care vizează dacă sau când să rămână însărcinate”, a precizat directoarea executivă UNFPA, Natalia Kanem, într-o declaraţie.
„Lipsa acestei puteri – care influenţează atât de multe alte aspecte ale vieţii, de la educaţie, la venituri sau siguranţă personală – le face pe femei să nu îşi poată decide singure viitorul”, a adăugat Kanem