Consumul de carne roșie, asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal

Consumul de şuncă, bacon şi carne roșie, chiar şi în cantităţi moderate, este asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal, au avertizat specialiştii citaţi de Press Association.

Chiar şi persoanele care au respectat liniile directoare ale Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie cu privire la consumul de carne roșie şi procesată au prezentat o creştere a riscului de cancer colorectal cu o cincime în comparaţie cu cele care au mâncat astfel de alimente în cantităţi foarte reduse, potrivit rezultatelor unui studiu finanţat parţial de Cancer Research UK.

Departamentul britanic de Sănătate şi Asistenţă Socială a anunţat că, în timp ce carnea albă este o sursă benefică de proteine, vitamine şi minerale, aportul de carne roșie şi procesată ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea medie consumată în Marea Britanie.

Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund – WCRF) a susţinut că există dovezi solide potrivit cărora consumul de carne procesată (salam, bacon, şuncă… ) reprezintă o cauză de apariţie a cancerului colorectal, în timp ce un aport ridicat de carne roșie (vită, oaie, porc… ) contribuie de asemenea la creşterea acestui risc.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Pentru studiul recent, publicat în International Journal of Epidemiology, specialiştii au analizate date prelevate de la 475.581 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani, monitorizate o perioadă medie de 5,7 ani.

Pe parcursul monitorizării, 2.609 persoane au dezvoltat cancer colorectal.

Studiul a relevat că persoanele care au consumat, în medie, 76 grame pe zi de carne roșie şi procesată au prezentat un risc mai mare cu 20% de a dezvolta cancer colorectal în comparaţie cu cele care au mâncat, în medie, 21 de grame pe zi.

În ceea ce priveşte carnea roşie, riscul a fost cu 15% mai mare în cazul persoanelor care au consumat, în medie, 54 de grame pe zi în comparaţie cu cele care au mâncat, în medie, 8 grame pe zi.

În cazul aportului de carne procesată, riscul a fost cu 19% mai mare la persoanele care au consumat, în medie, 29 de grame pe zi în comparaţie cu cele care au mâncat, în medie, 5 grame pe zi.

Există, însă, şi o veste bună. Subiecţii cu un aport ridicat de fibre alimentare din pâine şi cereale în alimentaţie au prezentat o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal.

- Articolul continua mai jos-

Aproximativ unu din cincisprezece bărbaţi şi una din optsprezece femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieţii, potrivit statisticilor.

”Rezultatele noastre sugerează faptul că persoanele care consumă carne roșie şi procesată de patru sau de mai multe ori pe săptămână prezintă un risc ridicat de cancer colorectal în comparaţie cu cele care consumă carne roşie şi procesată de mai puţin de două ori pe săptămână”, a declarat profesor Tim Key de la Universitatea Oxford, specialist în cadrul Cancer Research UK şi coautor al studiului.

”Există dovezi substanţiale conform cărora carnea roşie şi procesată este asociată cancerului colorectal şi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carnea procesată este clasificată drept carcinogenă, iar carnea roşie drept probabil carcinogenă”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...