Pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

Radioterapia externă este un tratament aparte, cu multe necunoscute pentru pacient și familia acestuia. Pregătirea adecvată a pacientului duce la o mai bună desfășurare a actului medical și prin urmare la un tratament mai optimizat pe nevoile pacientului.

Pasul 1: Consultația inițiala și stabilirea indicației de radioterapie

Se referă la prima vizită la medicul radioterapeut. În decursul acestei vizite medicul radioterapeut va examina pacientul, istoricul medical al acestuia și va discuta opțiunile terapeutice cele mai adecvate cu acesta. În decursul primei vizite se va stabili indicația de radioterapie, adică dacă pacientul prezintă sau nu criteriile necesare pentru a începe radioterapia externă. Pacientul nu va fi iradiat în timpul acestei întâlniri. Cazul pacientului este discutat apoi de medicul radioterapeut cu ceilalți membrii ai comisiei de decizie terapeutica (comisia oncologica) pentru a stabili ordinea în care se vor desfășura tratamentele pacientului (chirurgie, radioterapie, tratament citostatic).

Pasul 2: Simularea

- Articolul continua mai jos-

Dacă se stabilește că pacientul îndeplinește criteriile pentru a începe radioterapia externă, acesta va fi programat să efectueze un computer tomograf de simulare a tratamentului, în cadrul secției de radioterapie. Computer tomograf-ul de simulare este diferit de cel efectuat în cursul investigațiilor anterioare, care aveau un scop diagnostic sau de stadializare a bolii.

În funcție de caz, pacientul va fi instruit să urmeze o anumită pregătire (consumul de apă pentru umplerea vezicii urinare, o anumită dietă, etc)  înainte de simulator. Pacientul poate primi indicații în legătură cu consumul de alimente, lichide, și medicamente, pe care pacientul trebuie să le urmeze. Abaterile de la reguli pot duce la amânarea efectuării simulatorului și prin urmare reprezintă o amânare a radioterapiei.

În timpul simulării, în funcție de localizarea tumorii și de zona care va fi tratată, se pot folosi diferite metode de poziționare și contenție, cum ar fi: măști, suport pentru brațe etc. Acestea au rolul de a asigura o poziție comodă, ușor de reprodus ulterior și în care pacientul să nu se miște în timpul examinării.

Procedura poate dura între 15-20 de minute în funcție de necesitățile fiecărui pacient. La finalul simulării, pacientului i se vor marca pe piele puncte de tatuaj. Pacientul va fi instruit să îngrijească zona tegumentară însemnată, deoarece aceste semne acționează ca reper pentru tehnicianul de radioterapie și sunt necesare pentru poziționarea pacientului pe masa aparatului de tratament (acceleratorul liniar). Prin urmare abaterile de la indicațiile de îngrijire a pielii pot avea efecte nedorite (inclusiv necesitatea repetării simulării).

Pe baza imaginilor obținute la simulator  medicul radioterapeut, împreună cu fizicianul medical, va stabili un plan de tratament individualizat și optimizat pe nevoile pacientului.

Pasul 3: Crearea planului de tratament

- Articolul continua mai jos-

În decursul acestei etape, medicul radioterapeut crează un plan de tratament. Se vor lua în calcul boala și afecțiunile asociate ale pacientului, vârsta, statusul nutrițional etc. Aici se stabilesc dozele de tratament pe care pacientul le va primi, precum și frecvența acestora. Pacientul nu este prezent in timpul acestei etape.

Pasul 4: Radioterapia propriu-zisă

Reprezintă etapa în care pacientul efectuează ședințele de terapie. În timpul unei ședințe tipice de radioterapie pacientul va fi așezat pe masa de tratament. Poziția acestuia la aparat va fi identică cu cea de la simulator. O ședință tipică poate dura în jur de 10-15 minute (uneori mai mult). Durata tratamentului variază în funcție de boala de bază a pacientului, putând să varieze între 1 și 8 săptămâni. Un tratament tipic va fi 1 ședință pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, cu pauză pe durata weekend-ului.

Pasul 5: Controalele intra-terapeutice

Pacientul va fi revăzut de medic cel puțin săptămânal, pentru aprecierea evoluției în cursul radioterapiei și identificarea sau tratarea efectelor secundare ale iradierii.

Pasul 6: Urmărirea post-terapeutică

-Articolul continua mai jos-

În urma finalizării tratamentului, pacientul va fi informat la ce intervale de timp trebuie să se prezinte la control. Acest control este folosit pentru a urmări eficiența tratamentului și pentru a monitoriza boala pacientului.

ricu gabriel tudorelMr. medic dr. Ricu Gabriel Tudorel, medic specialist Radioterapie, Secția Radioterapie/ Centrul de Boli Oncologice al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari