fbpx
Acasă Ştiri Medicale Procedură de desensibilizare la polen, la Spitalul Universitar București

Procedură de desensibilizare la polen, la Spitalul Universitar București

Procedura de desensibilizare la polen, dar şi la alte alergene se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), consultaţia la medicul alergolog şi testele cutanate fiind decontate de CASMB pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, informează un comunicat de presă al unităţii medicale.

“Primăvara este sezonul când persoanele alergice au probleme medicale (rinită, conjunctivită sau astm) din cauza sensibilizării la polen. Singurul tratament care se adresează cauzei bolilor alergice este desensibilizarea. Procedura se poate face la polen, dar şi la alte alergene şi se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Consultaţia la medicul alergolog şi testele cutanate sunt decontate de CASMB, mai exact se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie”, se precizează în comunicat.

Potrivit medicului specialist alergologie şi imunologie clinică Brînduşa Petruţescu (SUUB), în cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic, care “nu rezolvă problema, ci doar ameliorează” simptomele, există şi varianta de desensibilizare, deseori comodă şi uşor de administrat chiar la domiciliu, de către pacient.

“În cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de trei ani consecutiv. Aşadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Dacă întrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat că tratamentul trebuie început cu 3- 4 luni înainte de debutul sezonului de polenizare, deci înainte de a fi polenul prezent în aer, pentru ca atunci când apare polenul, organismul să fie pregătit.

Acest proces de desensibilizare induce toleranţa şi pregăteşte organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc şi puternic. Simptomele sunt întotdeauna mai rele la debutul sezonului decât la sfârşitul lui. Aşadar, în cazul polenului de graminee (care la noi în ţară au sezonul de polenizare major în lunile mai şi iunie), procesul de desensibilizare trebuie început în lunile ianuarie – februarie pentru a putea creşte dozele şi a atinge toleranţa până la debutul sezonului de polenizare iar pacientul să nu mai aibă niciun simptom. Efectele desensibilizării se văd încă din primul sezon”, explică medicul.

Specialistul afirmă că în această lună încă se mai poate iniţia desensibilizarea pentru polenul de ambrozie.

“Polenul de ambrozie este un alergen foarte puternic şi inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerată de către pacienţi. Poate să apară o uşoară mâncărime sub limbă, dar sunt şi pacienţi care se umflă sub limbă sau cărora li se umflă buzele în cadrul acestui proces de desensibilizare, alţii se plâng de dureri de stomac. Deci, sunt reacţii adverse, dar care pot fi tratate. Tratamentul (n.r. medicamentul) nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurări şi se face doar sub îndrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrată întotdeauna în cabinetul medical sub supraveghere, pentru că pot apărea reacţii adverse. Aşadar, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientul vine la medicul alergolog care efectuează testarea cutanată alergologică prick”, mai explică specialistul.

Dacă testul este pozitiv şi e corelat cu simptomele, se poate începe desensibilizarea. Pacientul primeşte reţeta, cumpără din farmacii preparatul şi vine să ia prima doză în spital sub supraveghere.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,327FaniÎmi place
253AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Într-o descriere simplă, aceasta este „este...

Fibroza pulmonară idiopatică, boală invalidantă și letală. Rata medie de supraviețuire, 2-3 ani de la diagnosticare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală pulmonară debilitantă și cu un prognostic destul de...

Rezistența la antibiotice

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată...

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – ce trebuie să știi

Sfatul medicului OSTEOPOROZA - Înainte de a afla care sunt simptomele osteporozei și care...

Un cancer tipic masculin: cancerul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Diagnosticul de cancer îți schimbă iremediabil perspectiva asupra vieții. Dintr-o dată, lucrurile care ieri...

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni...