România, cei mai mulți pacienți cu arsuri grave din UE. Nu mai sunt locuri în spitale

În România au fost înregistraţi în luna martie cei mai mulţi pacienți cu arsuri grave din toată Uniunea Europeană, 76. Astfel că nu mai sunt locuri în spitale iar noile victime vor fi transferate în străinătate.

„În luna martie, în România am avut 76 de pacienți cu arsuri grave, cu peste 20% arsuri pe suprafaţa corpului. Este luna curăţeniei de primăvară, oamenii cred că nu au fost atenţi, pentru că este un număr foarte mare de arşi. Am avut la Bucureşti, luni, reuniunea informală a miniştrilor Sănătăţii din Europa şi am pus şi eu nişte întrebări. În nicio ţară nu există, nu a existat în luna martie un număr atât de mare de arşi”, a declarat Pintea la Digi 24.

Ministrul a spus că, miercuri, s-au depus eforturi pentru ca un pacient să fie transferat în străinătate, după o explozie la Orşova, victima având arsuri pe 80% din suprafaţa corpului.

„Aşteptăm acceptul clinicilor din străinătate pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a contactat, pentru că în acest moment nu avem locuri pentru marii arşi„, a precizat Sorina Pintea.

Pintea a mai spus că nu înţelege de ce e nevoie de intervenţia unui ministru pentru transferul unor pacienţi cu arsuri grave în afara ţării, declarând că responsabilii pierd timpul preţios pentru pacienţi întrucât nu cunosc regulile din sistem.

- Articolul continua mai jos-

Ea a adăugat că în ţară nu sunt locuri în spitale pentru marii arşi „din cauza numărului mare de accidente”.

„Există planuri pentru construcţia a patru centre de mari arşi, planuri care de asemenea au fost blocate. Au fost deblocate aceste planuri şi putem să spunem că suntem în faza în care am contractat serviciile pentru studiile de fezabilitate”, a afirmat Pintea.

Conform ministrului Sănătăţii, de la sfârşitul lunii mai, în Timişoara vor exista suplimentar cinci paturi, urmând ca şi la Iaşi, „probabil în luna iunie”, să fie suplimentat numărul de paturi pentru marii arşi.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari