Deficit de medici de urgență la Miercurea Ciuc. Se caută specialiști

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se confruntă cu o lipsă acută de medici de urgență, conducerea spitalului şi autorităţile judeţene făcând eforturi pentru atragerea de specialişti care să lucreze la această secţie.

Şefa Unităţii de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Kacso Jolan, a declarat că, în prezent, lucrează în această secţie trei medici specialişti, ajutaţi de trei medici de familie, o linie de gardă fiind asigurată cu un singur medic.

Potrivit sursei citate, ar fi nevoie de minim 21 de medici de urgență, iar la o linie de gardă ar trebui să lucreze simultan trei medici.

„Deocamdată, în Urgenţă, este un singur medic (la o linie de gardă, n.r.), care vede toate urgenţele. Ceea ce e foarte greu şi pentru noi, mai ales că avem în jurul la 100, până la 150 de pacienţi în 24 ore, este foarte, foarte greu. Şi noi nu facem doar triajul pacientului, noi, practic, tratăm pacientul. În reanimare, pacientul stă şi două, trei ore până este stabilizat, este resuscitat şi doar după aceea pacientul este dus, fie pe secţie, fie intră în sala de operaţie. Până când pacientul nu e stabilizat, ceea ce se face în UPU, nici chirurgul nu intră în sală şi nici secţiile nu preiau pacientul. Deci, Urgenţa face diferenţa în cazurile critice”, a declarat dr. Kacso Jolan.

- Articolul continua mai jos-

Aceasta a apreciat că deficitul de medici de urgenţă, care se înregistrează la nivelul întregii ţări, este cauzat, pe de o parte, de faptul că specialitatea este una foarte grea, iar pe de altă parte de faptul că este foarte căutată în străinătate, iar o parte dintre rezidenţi aleg să plece din ţară.

„E o specialitate extraordinar de frumoasă, cu foarte, foarte multe satisfacţii, dar o specialitate foarte grea. Şi ăsta este unul dintre motive pentru care o parte dintre rezidenţi se sperie de Urgenţă şi, în primul an, renunţă la rezidenţiat, se profilează spre o specialitate mai uşoară. (…) Pe lângă faptul că e o specialitate foarte grea, este şi foarte căutată în străinătate. Şi atunci, rezidenţii noştri, care sunt foarte bine pregătiţi, pentru că sunt câteva centre universitare care excelează în pregătirea rezidenţilor în medicina de urgenţă, o parte din aceşti rezidenţi se orientează către străinătate”, a precizat dr. Kacso Jolan.

Secția dispune de toate dotările necesare pentru ca medicii tineri să poată face performanţă, urmând ca până în 2022 să se extindă şi să se modernizeze, printr-un proiect european derulat de Consiliul Judeţean.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judith, a subliniat faptul că numărul medicilor specialişti a crescut, în ultimii ani, în această unitate sanitară, dar la Unitatea de Primiri Urgenţe încă nu s-a reuşit rezolvarea problemei.

Ea a precizat că există mai mulţi rezidenţi care şi-au exprimat dorinţa de a lucra la spitalul din Miercurea Ciuc şi se fac demersuri, în continuare, pentru atragerea de medici de urgență.

„Noi permanent scoatem posturile la concurs şi acum, ultima oară au fost scoase la concurs opt posturi de medici de medicină de urgenţă şi nu s-a prezentat nimeni. Şi pentru examenul de rezidenţiat sunt scoate posturi la concurs pentru această specialitate”, a arătat dr. Konrad Judith.

Totodată, directorul medical al spitalului, dr. Melles Orsolya, a precizat că s-a făcut un apel către medicii de familie care doresc să facă gărzi la UPU, pregătirea acestora în vederea obţinerii atestatului în medicina de urgenţă urmând să fie asigurată de către Consiliul Judeţean Harghita.

„Până ce completă echipa, ca să venim în ajutorul medicilor specialişti de urgenţă la UPU, zilele acestea am transmis o scrisoare către medicii de familie care lucrează în judeţ, pentru că ei pot să facă gărzi. Şi cu ajutorul Consiliului Judeţean, care a propus că ar suporta toate costurile pentru efectuarea pregătirii în vederea obţinerii atestatului în medicina de urgenţă. Avem deja o persoană care se interesează, sperăm să fie cât mai mulţi. Şi în cursul lunii mai organizăm o întâlnire cu rezidenţii de medicină de urgenţă de la Târgu Mureş ca să le prezentăm posibilităţile de aici şi să-i convingem să vină cât mai mulţi la noi”,

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari