10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

  1. Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge) sau extensia trobilor deja formați la nivelul sistemului circulator (vase și inima).
  2. Există situații în care medicul dumneavoastră va poate prescrie un tratament anticoagulant. Cele mai frecvente astfel de situații clinice sunt: fibrilația atrială (când tratamentul anticoagulant este prescris în scopul de a preveni formarea trombilor la nivelul inimii, trombi care ar putea migra în diverse teritorii vasculare) și boală tromboembolica venoasă (în care se formează trombi în venele periferice sau la nivelul circulației pulmonare). Există însă o multitudine de alte situații în care medicul va poate recomandă tratament anticoagulant!
  3. Există medicație anticoagulantă injectabilă (intravenos sau subcutanat) și administrabila pe cale orală. În funcție de tipul de boală de care suferiți, medicul va alege o schemă de tratament adaptată.
  4. Medicația anticoagulantă orală a fost reprezentată până nu de mult de acenocumarol (în alte țări există și warfarină). În ultimii ani, au apărut mai multe preparate orale noi (în România sunt disponibile în acest moment rivaroxaban, apixaban și dabigatran).
  5. Tratamentul cu acenocumarol necesită monitorizare de laborator periodică. Acesta se face cu ajutorul analizei denumite ÎNR, care, în cele mai multe cazuri, ar trebuie fie între 2 și 3 pentru a obține o anticoagulare corectă la pacienții tratați. În funcție de valoarea obținută, medicul dumneavoastră curant va va ajusta doză de acenocumarol. Discutați cu medicul dumneavoastră curant care este ÎNR-ul țintă în cazul dumneavoastră și la ce interval de timp ar trebui repetat acesta!
  6. Anticoagulantele orale noi (rivaroxaban, apixaban și dabigatran) nu necesită monitorizare prin teste de laborator speciale (deci nu trebuie faceți periodic ÎNR-ul). Astfel, doză recomandată este fixă și nu trebuie ajustată în funcție de o anumită analiză de laborator.
  7. La pacienții în tratament anticoagulant, pot apărea sângerări – de la simplă sângerare minoră la periajul dentar sau mici sângerări nazale până la sângerări mai importante cu localizări diverse (diges„tive, cerebrale etc). Discutați cu medicul dumneavoastră care sunt siuatiile în care trebuie va prezentați de urgență la medic în cazul apariției unei sângerări!
  8. Tratamentul anticoagulant are anumite particularități în sarcina, deci medicul trebuie fie informat dacă sunteți sau preconizati rămâneți însărcinată!
  9. Medicația anticoagulantă poate interfera sau interacționa cu anumite medicamente. Informați medicul despre toate medicamentele pe care le luați în momentul introducerii tratamentului anticoagulant. De asemenea, discutați cu medicul sau farmacistul despre noile medicamente pe care ar trebui le luați în timp ce sunteți pe tratament anticoagulant!
  10. Tratamentul anticoagulant se administrează numai la recomandarea medicului!

“Ne pasă de sănătatea dumneavoastră!” este o campanie a Secției Clinice Medicină internă ÎI a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari