Cei mai mulți dintre noi obișnuim să petrecem o bună parte din zi privind în ecranul unor dispozitive precum smartphone sau laptop (sindromul privitului la calculator). Un studiu recent efectuat în Marea Britanie indică o durată medie de 24 de ore pe săptămână petrecute astfel de o persoană obișnuită, doar în fața telefonului sau a tabletei. Însă utilizarea regulată și frecventă a acestor dispozitive exercită presiuni și eforturi deosebite asupra ochilor noștri. Alte activități asemănătoare care implică privitul îndelungat și concentrat la o distanță apropiată (precum cititul și scrisul „clasice” ) pot și ele influența apariția și evoluția unor probleme oftalmologice.
Alte articole: Autismul virtual explicat de către psihologul Marius Teodor Zamfir.
Dar privitul concentrat timp îndelungat la un ecran apropiat se asociază specific cu un risc ridicat de a dezvolta anumite patologii oculare precum sindromul privitului la calculator, astenopia sau sindromul de ochi uscați. Așa cum sugerează denumirea, prima dintre aceste condiții a incriminat inițial clasicele monitoare de PC sau ecranele de laptop. Totuși în prezent mulți specialiști folosesc termenul pentru a se referi și la oboseala ochilor datorată utilizării altor device-uri.
Sindromul privitului la calculator – Cum se produce?
Cauza pentru sindromul privitului la calculator este, în primul rând, suprasolicitarea mușchilor oculari din cauza privitului de aproape, concentrat și neîntrerupt pe perioade lungi. La aceasta se adauga excesul de lumină dat de ecrane, mai ales de lumină albastră. În plus, privitul la monitor produce o scădere a frecvenței clipitului, suprafața oculară tinzând a se usca. Pentru hidratare, ochiul trebuie să clipească cel puțin o data la 30 de secunde. Filmul lacrimal care îl protejează astfel poate fi grav perturbat datorită folosirii îndelungate a calculatorului. În cazul cititului, aceste simptome apar datorită modului diferit de percepție a caracterelor (literelor) de pe ecran și a simbolurilor tipărite. Când ne uităm la un videoclip caracterele terminalului video nu au același contrast pe tot ecranul. Intensitatea pixelilor e maximă în centru și diminuată către marginile ecranului, ceea ce solicită o acomodare prelungită din partea cristalinului ochiului.
Cum este prevenit, diagnosticat și tratat sindromul privitului la calculator?
Simptomele acestui sindrom includ:
- dureri de cap
- vedere neclara
- dureri ale gâtului
- oboseala vizuala
- ochi uscați, iritați
- dificultăți de acomodare cu încețoșarea vederii când trecem de la vederea de aproape la o distanță mai mare.
Dacă unul sau mai multe din simptomele menționate anterior se manifestă în așa fel încât să afecteze buna desfășurare a activităților zilnice, trebuie să luăm în calcul și un consult oftalmologic.
Cum putem preveni și trata sindromul privitului la calculator?
- Ecranul să fie situat sub nivelul ochilor. Se recomandă ca distanța între un monitor și globii oculari să fie de 50-100 cm.
- Luminozitatea ecranelor sa fie cât mai scazută. De asemenea, lumina albastră poate fi redusă la multe dispozitive fie din setari, fie prin instalarea unor aplicații speciale.
- Din când în când să ne ridicăm privirea din ecran și să ne uitam în depărtare pentru câteva momente. Ideal este ca la fiecare 20 de minute să luam o pauză în care sa privim 20 de secunde într-un punct depărtat, clipind normal.
- Lacrimile artificiale constituie un tratament de rutină pentru ochii uscați, cu senzație de iritare.
Articol scris de catre Murguleț Silviu si Adelina Racu, strudenti la medicina generala UMF Cluj.