Prof. Dafin Mureșanu:”Pacientul cu traumatism cranio-cerebral este neglijat din punct de vedere al recuperării cognitive”

Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România, în principal din cauza infrastructurii deficitare. Pacientul cu traumatism cranio-cerebral este în general neglijat din punctul de vedere al recuperării cognitive, a declarat, joi, prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

Alte articole: Prof. dr. Dafin Mureșanu – Avem nevoie de un registru al bolilor neurologice rare

„Sunt anumite lucruri care ţin de comportamentul general, la noi, de exemplu nu toată lumea poartă căşti de protecţie, atunci când situaţia o impune, nu toată lumea respectă regulile. Apoi, e toată această parte legată de infrastructură, pentru că majoritatea traumatismelor sunt legate de accidentele rutiere. Apoi, faptul că sunt mult mai greu de gestionat traumatismele complexe, care la noi sunt mai frecvente decât în alte părţi. Sunt lucruri care ţin de mentalitatea noastră, de infrastructură, de modul nostru de a lucra inclusiv în perioada imediată de urgenţă şi primire a bolnavilor. Mulţi pacienţi cu TCC sunt gestionaţi în neurochirurgie, în alte părţi în terapie intensivă. În România, în general lucrurile se plimbă între ATI şi neurochirurgie, iar pacientul este în general neglijat din punctul de vedere al recuperării cognitive”, a afirmat Dafin Mureşanu.

Potrivit statisticilor anuale, aproximativ 11 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate.

În fiecare an, în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un TCC, iar în România incidenţa rămâne în continuare peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.

- Articolul continua mai jos-

În Europa, costurile directe anuale pentru un pacient cu TCC sever sunt de peste 18.000 euro. În anul 2010, în România s-au cheltuit aproximativ 94 milioane de euro pentru această patologie, costul mediu pentru un pacient cu TCC fiind de circa 3.300 euro. În România, numărul cazurilor de TCC este în creştere, 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, Anual, în ţara noastră se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC.

În cadrul congresului de la Cluj au fost prezentate şi rezultatele studiului intervenţional CAPTAIN, realizat de către o echipă multidisciplinară de cercetători din mai multe ţări din Europa şi Asia şi derulat pe parcursul a şase ani în două centre de cercetare din Cluj Napoca.

„Acest studiu reprezintă o nouă eră în această tehnologie şi e prima dată când se construieşte un sistem de evaluare bazat pe foarte multe scale, care captează multe elemente fundamentale care intră în ecuaţia neurogenerării, practic a vindecării, şi toate acestea sunt analizate simultan şi combinate într-un singur parametru. CAPTAIN-RO este unul dintre primele studii în domeniul TCC care urmează o abordare cu adevărat multidimensională, bazată pe scale ce urmăresc complexitatea evoluţiei bolii, în scopul îmbunătăţirii intervenţiilor care se adresează pacienţilor cu TCC”, a mai spus Dafin Mureşanu, coordonatorul studiului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari