fbpx
Acasă Ştiri Medicale Centru național de radioterapie la Baia Mare. Orice pacient din țară va...

Centru național de radioterapie la Baia Mare. Orice pacient din țară va putea fi tratat aici

Un centru național de radioterapie a fost inaugurat la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, clădirea care îl găzduieşte fiind construită din fonduri proprii ale unităţii sanitare. Echipamentul a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui proiect cu Banca Mondială.

“Sunt mândră şi emoţionată, în acelaşi timp, pentru că aici este şi munca mea în calitate de fost manager al acestui spital. Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie impropriu pentru tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice, am reuşit ca în anul 2017 să ne mobilizăm şi să începem construcţia noilor spaţii destinate laboratorului de radioterapie. (…) La momentul de faţă, în laborator există un accelerator liniar, un computer tomograf cu opţiune de simulare, un sistem de plan tratament, sisteme de dozimetrie şi de contenţie pregătite pentru a trata peste 700 pacienţi anual, dar şi spaţii la ‘cheie’ dedicate unui al doilea accelerator liniar şi aparaturii de brahiterapie, absolut necesare pentru tratamentele complexe şi moderne ale unei radioterapii de secol XXI”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Noul Centru național de radioterapie inaugurat, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare va putea asigura tratarea oricărui pacient din ţară, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă la eveniment.

“Oricărui pacient care are asigurare de sănătate pe teritoriul României acest laborator îi poate oferi tratament. Deţinem asemenea laboratoare în Oradea, Cluj, Timişoara, Galaţi, Constanţa şi Bucureşti. (…) Şi Institutul Oncologic din Bucureşti va beneficia de un accelerator de radioterapie care va fi montat cât de curând, din ce ştiu eu, prin luna iulie. Pacienţii n-au rămas fără radioterapie (cei din Bucureşti n.red.), dar este un aparat vechi de 17 ani şi, dacă mă întrebaţi pe mine, nici nu l-aş mai acredita. Până la urmă trebuie să facem bine pacienţilor”, a declarat Sorina Pintea.

Articolul continua mai jos

Potrivit ministrului Sănătăţii, prin noul Centru naţional de radioterapie din cadrul SJU Baia Mare vor putea fi trataţi aproape 700 de pacienţi, iar după montarea celui de-al doilea aparat numărul se va dubla, ajungând la 1.400 de pacienţi trataţi anual.

Compartimentul de radioterapie inaugurat la Baia Mare are 10 paturi, iar personalul medical care deserveşte centrul este format din trei medici specialişti, nouă asistenţi medicali specializaţi în radiologie şi radioterapie şi doi fizicieni, a informat Ministerul Sănătăţii.

Serviciile de radioterapie sunt acordate în sistem ambulator sau în spitalizare continuă, atât pacienţilor din judeţul Maramureş, cât şi din judeţele învecinate.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Histerescopia – metodă minim invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiunile uterine

Histerescopia este o procedura minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavitații uterine cu ajutorul unui...

Moartea unui animal de companie poate provoca tulburări psiho-somatice severe

Moartea unui animal de companie - un doliu care trebuie luat în serios. Câinii...

Bolile sezonului rece – între mit și adevăr

Afirmații despre bolile sezonului rece – între mit și adevăr. Întotdeauna în rândul populației generale...

Limfomul Burkitt – simptome, diagnostic, tratament

Limfomul Burkitt are particularitatea de a avea o origine virală. Este un limfom non-Hodgkin,...

Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Radioterapia, ca orice tratament oncologic, poate avea efecte secundare (greață, vărsături, diaree, mucozită, disfagie...

Dureri comune care dezvăluie existența metastazelor în plămâni

Aceste dureri comune pot dezvălui un cancer generalizat sau metastatic. Cefaleea, durerea osoasă sau...