Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot fi rezecate segmente de lungime variabilă, operațiile purtând diverse denumiri în funcție de lungimea și localizarea segmentului de intestine gros extirpat ( hemicolectomie stânga/dreapta, colectomie segmetara etc).

Rezecțiile colo-rectale se realizează pentru o gama largă de afecțiuni benigne: diverticuli, polipi, stenoze benigne (îngustări ale calibrului colo-rectal în absenţa unui cancer), ştrangulările segmentelor intestinale din eventraţii sau hernii. De asemenea sunt folosite și pentru tratamentul chirurgical al leziunilor maligne, fiind incluse în cadrul unui protocol diagnostic-terapeutic complex: cancere de colon sau rect, inclusiv formele incipiente sau leziuni precanceroase.

Abordul laparoscopic în rezecțiile colo-rectale presupune realizarea unei intervenţii chirurgicale fără incizia largă a peretelui abdominal, practicându-se mai multe incizii de dimensiuni mici.

Intervenţia se desfasoară utilizând tehnici de electrocoagulare şi electrodisecţie, disecţie ultrasonică, dispozitive de sutură mecanică, precum şi șuturi realizate intraperitoneal, pe cale laparoscopică, utilizând instrumente special concepute pentru acest scop.

- Articolul continua mai jos-

În raport cu tehnică deschisă, metodă laparoscopică oferă o mai bună vizualizare a anatomiei, un traumatism chirurgical minim, contaminare minimă a cavitatii peritoneale şi o recuperare postoperatorie mai rapidă.

Secția Chirurgie I a Spitalului Militar Central are o bogată experiență în efectuarea rezectiilor colorectale pe cale laparoscopică, în perioada 2010 – 2018 practicandu-se peste 200 de intervenții de acest tip, cu evoluție postoperatorie foarte bună.

Autori: lt. col. dr. Stefanescu Victor, lt. col. dr. Macau Florin, dr. Lacustoiu Sabrina

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari