Studiu clinic pentru pacienții cu mastocitoză

Spitalul Universitar de Urgență București va demara un studiu clinic cu un medicament inovativ pentru pacienții diagnosticați cu mastocitoză.

“Avem un studiu clinic pentru majoritatea pacienţilor diagnosticaţi care va începe în Spitalul Universitar. Un studiu clinic pentru pacienţi cu mastocitoză indolentă şi smouldering cu un medicament inovativ care sperăm să le amelioreze cu atât mai mult suferinţele cronice. În scurt timp, vom avea o moleculă nouă pe care Ministerul Sănătăţii a aprobat-o pentru mastocitoza sistemică severă, care, de asemenea, reprezintă un medicament extrem de important şi de necesar pacienţilor cu mastocitoză sistemică”, a declarat Bumbea, la o conferinţă de presă susţinută la SUUB.

Mastocitoza este o boală hematologică rară, incidenţa bolii fiind de 0,3 cazuri la 100.000 de locuitori pe an, potrivit site-ului Asociaţiei Suport Mastocitoză.

În acest moment au fost identificați 20 de pacienți cu mastocitoză care ar putea intra în acest studiu.

“În prezent, avem aproximativ 20 de pacienţi care sunt în discuţie, din cei peste 50 pe care îi avem deja documentaţi. Ei trebuie să fie verificaţi pentru a fi eligibili pentru a intra în studiu, adică fiecare studiu are nişte criterii foarte clare de includere, dar avem cel puţin 20 identificaţi pe baza registrului pe care l-am derulat. Acum doi ani, când am început fezabilitatea pentru acest studiu, aveam doar cinci pacienţi identificaţi”, a explicat Horia Bumbea.

În ultimul an, au fost 21 de pacienţi nou diagnosticaţi cu mastocitoză.

“Putem constata la un an de zile că a crescut foarte mult, procentual vorbind, s-a dublat numărul de pacienţi care au fost diagnosticaţi – 21 de pacienţi nou diagnosticaţi în ultimul an şi astfel am ajuns la 51 de pacienţi, care au fost îngrijiţi din 2014 până în prezent în Spitalul Universitar”, a precizat medicul.