fbpx
Acasă Ştiri Medicale Numărul de nașteri prin cezariană s-a dublat în ultimii ani

Numărul de nașteri prin cezariană s-a dublat în ultimii ani

Medicii ginecologi consideră că există o epidemie a cezarienelor, având în vedere că numărul de nașteri prin cezariană la nivel mondial s-a dublat aproape în ultimii 15 ani, de la 12% în intervalul 2000-2015, la peste 40% în 15 ţări.

Numărul cezarienelor absolut necesare din motive medicale este între 10 şi 15%. Un procent de 60% dintre cele 169 de state analizate în studiu se situează deasupra acestui prag, în timp ce un sfert se situează sub limită, punând în pericol mama şi fătul, arată studiul care are la bază date OMS şi UNICEF.

În 15 dintre ţările incluse în studiu (printre care Republica Dominicană, Brazilia, Egipt, Turcia, Venezuela, Chile, Columbia etc), peste 40% dintre naşteri implică procedura cezarienei.

Articolul continua mai jos

“Creşterea semnificativă a cezarienelor, în special în state bogate şi fără un motiv medical, ridică probleme în ceea ce priveşte riscurile asociate la care se expun mama şi copilul”, subliniază coordonatoarea studiului, Marleen Temmermann, de la Universitatea Aga Khan din Kenya şi Université de Gand din Belgia..

Analiza constată o legătură cu nivelul veniturilor şi cel de educaţie al femeilor: în Brazilia, spre exemplu,numărul de nașteri prin cezariană reprezintă 54,4% dintre naşteri în rândul femeilor cu un nivel superior de educaţie, în comparaţie cu 19,4% în rândul celor cu un nivel mai slab de educaţie.

În ţările cu venituri mici şi medii, femeile cele mai înstărite au o rată de probabilitate de şase ori mai mare de a naşte prin cezariană decât cele cu venituri scăzute, iar operaţiile sunt de 1,6 ori mai numeroase în clinicile private.

Congresul mondial de ginecologie şi obstetrică reunit în Brazilia avansează mai multe ipoteze în revista Lancet referitoare la cauzele acestei “epidemii”: scăderea competenţelor personalului medical pentru a asista la o naştere pe cale naturală, cu potenţiale complicaţii, confortul programării naşterilor în timpul zilei, tarife mai atractive pentru medici şi clinici în cazul cezarienelor.

Potrivit lui Jane Sandall, de la King’s College London, dacă anumite femei aleg să facă cezariană, motivele sunt în general “frica de naşterea naturală, câteodată după o primă experienţă traumatizantă”.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...

Varicele, una dintre cele mai întâlnite boli din lume

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste 50%...

Sindromul Sjögren – diagnostic și tratament

Dacă aţi avut simptome de uscăciune oculară sau bucală sau aţi fost diagnosticat în...

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...