Există presiuni asupra medicilor, atât din exteriorul profesiei cât și din interior

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a afirmat vineri că există „presiuni şi asalturi” atât din exteriorul profesiei, cât şi din interiorul ei.

„Traversăm o perioadă delicată, lucru cu care suntem obişnuiţi, nu mai mult sau mai puţin decât altădată. Asistăm la presiuni şi asalturi atât din exteriorul profesiei, cât şi, ceea ce este mai neplăcut, din interiorul ei. Din exterior, vedem popularizarea excesivă a cazurilor de presupusă neconformitate medicală, vedem contestarea vehementă în spaţiul public a deciziilor disciplinare ale Colegiului.  De asemenea, tot ca presiune din exterior, amintesc cazurile de fapte penale, judecate şi condamnate ca atare de către instanţe. Da, ele există şi se împart în mare în două categorii – unele sunt condamnări penale pentru infracţiuni de luare de mită şi foloase necuvenite şi în mod regretabil sunt de ordinul a câteva sute, celelalte, condamnările în instanţe, dictate împotriva medicilor pentru vătămare corporală sau ucidere din culpă, sunt doar de ordinul a câteva zeci în ultimii ani”, a spus Borcean.

Colegiul Medicilor condamnă luarea de mită şi obţinerea de foloase necuvenite şi consideră că schimbarea acestui „obicei” va necesita „un timp”.

„Despre luarea de mită şi obţinerea de foloase necuvenite ar trebui să lăsăm să se ocupe organele abilitate. Aceasta nu înseamnă că noi neglijăm şi nu condamnăm astfel de atitudini. Pacienţii noştri, societatea, au aflat că veniturile medicilor au crescut, a fost chiar o campanie negativă în acest sens la vremea respectivă. Aşa fiind, lumea începe să considere că nu mai este necesară „încurajarea medicului” cu atenţii de orice fel. Lucrul acesta se simte în practica de zi cu zi. Dar când un obicei este încetăţenit într-o societate, de peste 50 de ani, de bună seamă că schimbarea acestui obicei va necesita un timp pe care nu îl putem defini”, a arătat reprezentantul Colegiului Medicilor.

În opinia sa, recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă pentru calcularea pensiei este „absolut licită”.

- Articolul continua mai jos-

„Lucrul este clar şi îl repet – recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă pentru calcularea pensiei este absolut licită”, a precizat medicul.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari