Guvernul va împrumuta 800 de milioane de euro pentru a finanța medicina de famlie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, negociază un împrumut de 800 de milioane de euro cu Banca Mondială din care va susţine creşterea procentajului alocat pentru medicina de familie.

„Chiar ne preocupă acest aspect (n.r. medicina de familie) şi în afară de ceea ce s-a făcut până acum, adică creşterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximativ 25% anul acesta. Am înţeles că este nevoie de o creştere a procentului alocat pentru de la 6,5% cât este acum la 10%. Guvernul va susţine acest lucru printr-un împrumut pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială de aproximativ 800 de milioane de euro. O parte din acest împrumut, o mare parte va merge pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie pentru îmbunătăţirea activităţii medicului de familie, pentru medicina comunitară, pentru eficientizarea cheltuielilor din sănătate şi alte aspecte care ţin de eficientizare în sănătate”, a declarat Sorina Pintea după o dezbatere a medicilor de familie.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a afirmat că se pot achiziţiona anumite servicii şi echipamente care să vină în sprijinul medicilor de familie pentru a presta o serie de activităţi medicale pe care Ministerul Sănătăţii le va stabili.

„De la echipamente, dotări ale cabinetelor acestor medici, pregătirea personalului medical, de care au nevoie pentru a presta acele activităţi şi chiar şi ambulanţe. (…) Până la final de an să se poată finanţa foarte eficient. Întărim partea de medicină preventivă, degrevăm spitalele judeţene. Se va acorda un prim ajutor medical la nivelul medicului de familie, care să aibă şi dotarea necesară, pregătirea necesară şi sprijinul financiar şi nu numai pentru a face acest lucru”, a spus Teodorovici.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari