fbpx
Acasă Info Pacient Eczema - simptome, cauze și tipuri de tratament

Eczema – simptome, cauze și tipuri de tratament

Denumită și dermatită, eczema reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice. Deși apare mai frecvent la copii, ea se poate manifesta la orice vârstă. Semnul principal al bolii este inflamația tegumentului care dobândește cel mai adesea o nuanță eritematoasă (roșiatică), diferită de culoarea normală a pielii. Simptomul predominant acuzat este senzația de prurit (mâncărime) în zona afectată.

Sub umbrela termenilor de dermatită sau eczemă se reunesc de fapt mai multe condiții precum: dermatita seboreică, dermatita atopică, precum și eczema alergică de contact.

Toate varietățile de eczemă se caracterizează prin inflamația pielii, mai precis a epidermului. Factorii alergici sunt principalii determinanți în cele mai multe situații, dar nu sunt singurii. Orice parte a corpului poate fi afectată. Este important de știut că eczemele nu sunt boli contagioase.

Tipuri de eczemă

Articolul continua mai jos

Eczema atopică este cea mai frecventă formă de eczemă. Aceasta poate afecta subiecții cu teren alergic și survine îndeosebi la sugari, însă este frecventă și la adolescenți sau adulți. Simpotomele sunt declanșate de alergeni, precum praful de casă, acarienii și polenul.

Dermatita de contact survine în urma contactelor prelungite sau repetate cu substanțe foarte variate (spumă de baie, săpun, chiar transpirație sau salivă, alergeni de mediu). Dermatita de contact alergică este o reacție ce poate fi instantanee sau se poate declanșa la câteva ore după contactul cu anumite plante sau produse chimice. Simptomele pot fi de intensitate variabilă, în funcție de natura produsului în cauză, variind de la simpla înroșire până la ulcerația tegumentului și prurit foarte intens.

Eczema seboreică se manifestă prin apariția de scuame gălbui, cel mai adesea pe scalp. Eczema seboreică poate afecta atât copilul cât și adultul. La adulți, eczema seboreică poate afecta scalpul, fața (predominant fruntea, pleoapele și șanțurile nazogeniene), urechile și pieptul, uneori se poate însoți și de infecția cu Candida.

Eczema – Semne și simptome

Înafară de schimbarea culorii și senzația de mâncărime, alte semne și simptome care pot apărea în regiunea afectată includ:

-Descuamarea pielii (inclusiv mătreață) sau apariția altor forme de cruste

-Îngroșarea tegumentului cu dezvoltarea unui  relief ce reprezintă zona în care senzația de prurit are intensitate maximă

-Apariția de vezicule

Eczema – Cauze

 Cauzele exacte ale dermatitelor nu sunt cunoscute. Se consideră că factorii ereditari și scăderea performanței sistemului imun pot contribui la apariția acestora.

Anumiți factori declanșatori ar putea fi responsabili pentru manifestarea eczemelor, cum ar fi:

-Substanțe iritante: săpunuri, cosmetice, detergenți și alte produse chimice, haine, bijuterii, transpirație;

– Alergeni: acarieni, mucegaiuri, polen, animale de companie;

– Diverși poluanți;

– Stresul;

– Temperaturi extreme, umiditatea.

Eczema – Opțiuni de tratament

Tratamentul dermatitei presupune atat aplicarea locală, topică de medicamente cât și evitarea factorilor declanșatori sau agravanți, precum și menținerea unei igiene adecvate a pielii în regiunea respectivă. Însă în multe cazuri nu exista la ora actuală un tratament definitiv. Variantele de terapie existente vizează ameliorarea până la dispariție a simptomelor neplăcute, adică atât a senzației de iritație și prurit cât și a modificărilor morfologice, respectiv prevenția reapariției lor. Printre medicamentele uzuale și alte forme de tratament se numară:

-Corticosteroizii topici – sub forma de creme ,cel mai frecvent – au un puternic efect antiinflamator și necesită aplicare regulată pentru o anumită perioadă de timp

-Antihistaminice – au efect antialergic

-Fototerapie – în cazurile mai severe se poate recurge la această opțiune

-Săpunuri, șampoane sau geluri de duș speciale.

Autori: Racu Adelina și Murguleț Silviu, studenți ai Facultății de Medicină, UMF Cluj și voluntari ai proiectului Medici Pentru Tine, OSM Cluj.

 

 

 

Articol verificat de către dna. Asist. Univ. Dr. Timiș Lorena, medic rezident dermatologie.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

Epilepsia – Simptome, cauze, factori de risc, tratament

Epilepsia reprezintă o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea creierului devine anormală-au...

Totul despre somn – Tulburări ale somnului

Totul despre somn - Somnul reprezintă o stare fiziologică de limitare a conștiinței. Conștiința...

Cataracta – simptome și tratament

Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulţii cu vârstă de peste...

Pericardita – cauze, simptome și tratament

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din...

Diabetul zaharat de tip 1 – Ce este, simptome, complicații, tratament

Ce este Diabetul zaharat de tip 1? Diabetul zahar de tip 1...