Eczema – simptome, cauze și tipuri de tratament

Denumită și dermatită, eczema reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice. Deși apare mai frecvent la copii, ea se poate manifesta la orice vârstă. Semnul principal al bolii este inflamația tegumentului care dobândește cel mai adesea o nuanță eritematoasă (roșiatică), diferită de culoarea normală a pielii. Simptomul predominant acuzat este senzația de prurit (mâncărime) în zona afectată.

Sub umbrela termenilor de dermatită sau eczemă se reunesc de fapt mai multe condiții precum: dermatita seboreică, dermatita atopică, precum și eczema alergică de contact.

Toate varietățile de eczemă se caracterizează prin inflamația pielii, mai precis a epidermului. Factorii alergici sunt principalii determinanți în cele mai multe situații, dar nu sunt singurii. Orice parte a corpului poate fi afectată. Este important de știut că eczemele nu sunt boli contagioase.

Tipuri de eczemă

Eczema atopică este cea mai frecventă formă de eczemă. Aceasta poate afecta subiecții cu teren alergic și survine îndeosebi la sugari, însă este frecventă și la adolescenți sau adulți. Simpotomele sunt declanșate de alergeni, precum praful de casă, acarienii și polenul.

- Articolul continua mai jos-

Dermatita de contact survine în urma contactelor prelungite sau repetate cu substanțe foarte variate (spumă de baie, săpun, chiar transpirație sau salivă, alergeni de mediu). Dermatita de contact alergică este o reacție ce poate fi instantanee sau se poate declanșa la câteva ore după contactul cu anumite plante sau produse chimice. Simptomele pot fi de intensitate variabilă, în funcție de natura produsului în cauză, variind de la simpla înroșire până la ulcerația tegumentului și prurit foarte intens.

Eczema seboreică se manifestă prin apariția de scuame gălbui, cel mai adesea pe scalp. Eczema seboreică poate afecta atât copilul cât și adultul. La adulți, eczema seboreică poate afecta scalpul, fața (predominant fruntea, pleoapele și șanțurile nazogeniene), urechile și pieptul, uneori se poate însoți și de infecția cu Candida.

Eczema – Semne și simptome

Înafară de schimbarea culorii și senzația de mâncărime, alte semne și simptome care pot apărea în regiunea afectată includ:

-Descuamarea pielii (inclusiv mătreață) sau apariția altor forme de cruste

-Îngroșarea tegumentului cu dezvoltarea unui  relief ce reprezintă zona în care senzația de prurit are intensitate maximă

-Apariția de vezicule

- Articolul continua mai jos-

Eczema – Cauze

 Cauzele exacte ale dermatitelor nu sunt cunoscute. Se consideră că factorii ereditari și scăderea performanței sistemului imun pot contribui la apariția acestora.

Anumiți factori declanșatori ar putea fi responsabili pentru manifestarea eczemelor, cum ar fi:

-Substanțe iritante: săpunuri, cosmetice, detergenți și alte produse chimice, haine, bijuterii, transpirație;

– Alergeni: acarieni, mucegaiuri, polen, animale de companie;

– Diverși poluanți;

– Stresul;

-Articolul continua mai jos-

– Temperaturi extreme, umiditatea.

Eczema – Opțiuni de tratament

Tratamentul dermatitei presupune atat aplicarea locală, topică de medicamente cât și evitarea factorilor declanșatori sau agravanți, precum și menținerea unei igiene adecvate a pielii în regiunea respectivă. Însă în multe cazuri nu exista la ora actuală un tratament definitiv. Variantele de terapie existente vizează ameliorarea până la dispariție a simptomelor neplăcute, adică atât a senzației de iritație și prurit cât și a modificărilor morfologice, respectiv prevenția reapariției lor. Printre medicamentele uzuale și alte forme de tratament se numară:

-Corticosteroizii topici – sub forma de creme ,cel mai frecvent – au un puternic efect antiinflamator și necesită aplicare regulată pentru o anumită perioadă de timp

-Antihistaminice – au efect antialergic

-Fototerapie – în cazurile mai severe se poate recurge la această opțiune

-Săpunuri, șampoane sau geluri de duș speciale.

Autori: Racu Adelina și Murguleț Silviu, studenți ai Facultății de Medicină, UMF Cluj și voluntari ai proiectului Medici Pentru Tine, OSM Cluj.

Adelina racu Murgulet Silviu

 

 

 

Articol verificat de către dna. Asist. Univ. Dr. Timiș Lorena, medic rezident dermatologie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari