Ce rol joacă genetica în apariția cancerului de sân?

Cancerul de sân se află printre principalele cauze de deces în rândul româncelor. Multe dintre ele ajung târziu la medic, atunci când din păcate rămân foarte puține opțiuni de tratament. Am discutat cu dr. Calin Todoran, medic specialist obstetrica ginecologie supra-specializare in ginecologie oncologică, competență in ecografie, laparposcopie, colposcopie, pentru a afla de la ce vârstă trebuie să meargă femeile la control mamar, de ce anumite tipuri de cancer sunt mai agresive și care este riscul ca boala să se transmită pe cale genetică.

Câte tipuri de cancer de sân există?

Sunt cinci clase de cancer de sân, diferite în ceea ce privește ritmul de dezvoltare, agresivitate și opțiunile de tratament. Carcinomul mamar ductal in situ este format din celule care nu pot invada țesutul și nici nu metastazează, dar au potențialul de a crește în canalele de lapte și, la un moment dat, aceste celule se pot transforma în celule invazive. Carcinomul invaziv ductal este format din celule cu potențial invaziv, adică se pot răspândi la alte țesuturi, către nodulii limfatici și la alte organe.

Ce rol joacă genetica în apariția cancerului de sân?

Până acum, știm doar că genele BRCA 1 și BRCA 2 sunt asociate cu riscul apariției cancerului de sân. Celelalte gene, cum ar fi PTEN și p53 sunt încă evaluate din acest punct de vedere. Din totalul cazurilor de cancer, aproximativ 5% sunt asociate cu prezența mutației genelor BRCA 1 și BRCA 2.  Prezența și mutația genelor se identifică doar prin efectuarea analizelor genetice.

De la ce vârstă ar trebui să meargă femeile la control de specialitate?

Există diferite păreri cu privire la acest subiect, unele pornind de la considerente financiare, altele fiind bazate pe studii de specialitate. Totuși, în opinia mea, aș recomanda începerea programului de screening la vârsta de 40 de ani. Însă, dacă în familie au existat cazuri de cancer la sân, riscul apariției este mai ridicat, așadar ecografiile pot să înceapă de la vârsta de 25 de ani, iar mai târziu, după 35 de ani, ecografia să fie însoțită și de o mamografie.

- Articolul continua mai jos-

Există semne ce pot fi observate cu ochiul liber?

Printre semnele vizibile ale cancerului se numără apariția unei răni la nivelul sânilor care nu se vindecă timp de câteva zile. Roșeața sânului fără a fi însoțită de durere sau inflamarea lui poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului de sân. Durerea sânilor este foarte rar un simptom al cancerului de sân.

Ce înseamnă cancer triplu negativ și cu ce este diferit față de alte tipuri de cancer la sân?

Cancerul triplu negativ este mult mai agresiv decât alte forme de cancer de sân, se dezvoltă mult mai repede și probabilitatea de a se metastaza la alte organe este mult mai mare. Totuși, chimioterapia este singura metodă de tratament care poate trata acest tip de cancer, înainte de intervenția chirurgicală. Dacă se aplică tipul de chimioterapie corect înainte de operație, atunci crește cu 35% probabilitatea vindecării în totalitate a cancerului. Prognosticul este pozitiv dacă se urmează tratamentul corect, care să includă chimioterapie, radioterapie și intervenția chirurgicală. După aproximativ 6 luni de la tratament putem considera că pacientul este vindecat și că va rămâne sănătos multă vreme.

De ce depinde dezvoltarea celulelor canceroase? De ce unele celule sunt mai agresive decât altele?

Totul depinde de structura celulelor. Fiecare celulă este compusă din diferite proteine și are diferite stadii de creștere, iar acest lucru influențează posibilitatea supraviețuirii acesteia la reacția sistemului imunitar al unei persoane. Un alt lucru care influențează structura celulelor canceroase este și prezența unor anumite gene, numite oncogene, care o fac să fie mai rezistentă la acțiunea sistemului imunitar și îi accelerează creșterea.

Cum influențează tratamentul hormonal evoluția cancerului?

Pe suprafața celulelor există anumiți receptori. Atunci când o celulă este influențată de excesul de estrogen, prin intermediul receptorilor ea își poate dubla dimensiunea și se va dezvolta în ritm accelerat. Încă din anii ’90 există mai multe informații în ceea ce privește tratamentul în astfel de cazuri de cancer și avem posibilitatea să oferim tratament endocrinologic în loc de chimioterapie. În cazurile în care chimioterapia este recomandată, atunci tratamentul endocrinologic o poate completa pentru un rezultat final mai bun.

De ce este important să repetăm analiza anatomopatologică a celulelor după tratament?

În cazul în care cancerul a metastazat după tratamentul inițial, este posibil ca celulele canceroase să aibă un alt profil tumoral și din acest motiv tratamentul să nu fi funcționat. Din acest motiv este necesar să luăm o altă probă de biopsie și să o analizăm, aflând astfel cât de agresiv este noul tip de cancer. După acest test putem să stabilim o schemă de tratament.

Unde metastazează cancerul de sân?

În primul rând, el se răspândește la nodulii limfatici și la vasele de sânge. Mai apoi se răspândește la oase, plămâni, ficat și creier.

- Articolul continua mai jos-

Articol furnizat de clinica VenArt

Cu specialiști de înalt profesionalism, medici cu rezultate remarcabile în medicină, Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL Cluj, chirurgie vasculară, chirurgie generală, ginecologie-oncologie, chirurgie plastică și estetică, ecografie. Clinica dispune de excelenta colaborare cu medicul francez, René Milleret, cu excepționale rezultate în tratamentul varicelor, prin metode inovative și minim invazive. Tratament varice București asigurat de Clinica VenArt tot prin colaborarea cu dr. Rene Milleret.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari