Comisar european:”Tutunul trebuie eliminat din supermarket. Nu este un aliment, este un ucigaș”

Comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis susține eliminarea tutunului din supermarketuri, având în vedere că tutunul nu este un aliment.

„Acum mai bine de 500 de ani, frunzele de tutun au fost aduse în Europa ca un dar din partea lui Cristofor Columb, din Indiile americane. Şi acum ştim care e preţul acestui dar. Nu ar fi trebuit să îl acceptăm. Haideţi să facem tot ce ne stă în putinţă să excludem tutunul din supermarketuri, unde ar trebui să găsim mâncare, nu şi tutun, pentru că tutunul nu este un aliment, este un ucigaş”, a declarat el, în cadrul forumului, găzduit de Palatul Cotroceni

Comisarul european a atras atenţia asupra faptului că procentajul de fumători din rândul tinerilor a crescut de la 25% în 2014 la 29% în 2017. Totodată, a precizat că nu trebuie permis ca ţigaretele electronice „să evite măsurile” CE de control al tutunului.

„Mă supără foarte tare că tinerii pot avea atât de uşor acces la produse pe bază de tutun şi din ce în ce mai mulţi trec la ţigări electronice sau încep să fumeze. 70% dintre tineri erau sub vârsta de 18 ani când au început să fumeze. Produsele pe bază de tutun încălzit reprezintă o provocare deosebită. Există un cadru de reglementare pentru produsele de tutun, dar cota de piaţă a acestor produse, mai ales a ţigaretelor electronice, este în creştere rapidă şi se pare că sunt din ce în ce mai atrăgătoare pentru tineri”, a spus el.

Vytenis Andriukaitis a numit tutunul un „ucigaş invizibil”, care provoacă anual decesul a 1,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană.

- Articolul continua mai jos-

„Acestea sunt nişte decese evitabile şi putem transmite acest mesaj către guvernele şi politicienii noştri. Pentru mine este inacceptabil să văd această mentalitate de tip siloz, în care fiecare se gândeşte la propriile lui probleme”, a arătat comisarul european.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari