Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Radioterapia, ca orice tratament oncologic, poate avea efecte secundare (greață, vărsături, diaree, mucozită, disfagie etc). Aceste efecte secundare pot compromite, în timp, abilitatea pacientului de a se alimenta pe cont propriu, ducând la pierdere în greutate sau chiar malnutriție. Incidența malnutriției la pacienții care suferă de cancer variază de la 40% până la 80%. Aceasta crește riscul de infecții, crește toxicitatea radioterapiei, scade calitatea vieții, speranța de viață și răspunsul terapeutic la diverse tratamente.

Pentru a preveni aceste modificări este recomandat ca alimentația pacientului să fie cât mai echilibrată, nu numai în cursul radioterapiei, dar și după ce aceasta s-a încheiat. Unii pacienți care se află în timpul radioterapiei pot beneficia de o modificare a alimentației, în special cei a căror tumoră este localizată la nivelul gâtului, uterului, prostatei, și la nivel gastro-intestinal.

Scopul alimentației corecte este să ajute pacientul normoponderal sa-și mențină greutatea la un nivel adecvat. Studiile arată că pacienții care reușesc să-și mentină greutatea pe durata radioterapiei au forța musculară păstrată, un timp de recuperare mai scurt, o speranță de viață mai mare, și o calitate a vieții mai bună.

De asemenea aplicarea unui regim alimentar corespunzător scade necesitatea montării unei sonde nazogastrice sau a unei gastrostome. Alimentarea orală este de preferat față de cea prin intermediul sondei nazogastrice. Pacienții care suferă de obezitate, trebuie să scadă în greutate, iar această scădere nu trebuie să depășeasca 1 kg/ săptămână.

Recomandări pentru alimentația pacientului aflat în cursul radioterapiei

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Monitorizarea greutății ar trebui facută zilnic, cu efectuarea unei medii la finalul săptămânii. Modificări bruște de greutate (scăderea cu mai mult de 1 kg/ săptămână), la orice pacient, trebuie comunicate medicului curant.
Fierberea alimentelor este de preferat, față de prăjirea acestora.

Alimente acceptate în general sunt: apă, ceai, iaurt grecesc, piept de pui, pește, orez, ovăz, cereale integrale, legume (fierte), fructe (în limitele toleranței fiecăruia), ulei de măsline.

Alimente de evitat în timpul radioterapiei: alimente picante (ardei iute, piper), mezeluri, alcool, cafea, ceai negru, sucuri, băuturi carbogazoase, prăjituri, alimente procesate excesiv, alimente pe bază de soia, lapte cu un procentaj mare de grăsimi.

În cazul unui apetit scăzut sunt recomandate mesele mici și dese (în jur de 6-7 mese pe zi). Pacientul este încurajat să mănânce chiar și în absența foamei, sau a poftei de mâncare.

În cazul apariției unor dificultăți de înghițire a alimentelor, este recomandată suplimentarea dietei cu mâncăruri moi sau lichide (piureuri, supe sau ciorbe).

În cazul scaunelor diareice se recomandă scăderea cantității de fibră din dietă și comunicarea cu medicul pentru stabilirea necesității unei intervenții medicamentoase.

- Articolul continua mai jos-

Adăugarea suplimentelor nutriționale la dietă poate aduce un adevărat beneficiu pacienților care au cancer, în special la cei care sunt malnutriți. Cu toate acestea, ele nu pot și nu ar trebui să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată.
Hidratarea este extraordinar de importantă, prin urmare este recomandată consumarea a minim 6-8 pahare de apă/ceai pe zi.

Este recomandată respectarea normelor de igienă în timpul pregătirii meselor și prepararea hranei în mod corespunzător, pentru a evita aparția unei toxiinfecția alimentară.

matei mariusMr. medic dr. Matei Marius – medic specialist Radioterapie, Secția Radioterapie/ Centrul de Boli Oncologice al SUUMC

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...