fbpx
Acasă Info Pacient Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Radioterapia, ca orice tratament oncologic, poate avea efecte secundare (greață, vărsături, diaree, mucozită, disfagie etc). Aceste efecte secundare pot compromite, în timp, abilitatea pacientului de a se alimenta pe cont propriu, ducând la pierdere în greutate sau chiar malnutriție. Incidența malnutriției la pacienții care suferă de cancer variază de la 40% până la 80%. Aceasta crește riscul de infecții, crește toxicitatea radioterapiei, scade calitatea vieții, speranța de viață și răspunsul terapeutic la diverse tratamente.

Pentru a preveni aceste modificări este recomandat ca alimentația pacientului să fie cât mai echilibrată, nu numai în cursul radioterapiei, dar și după ce aceasta s-a încheiat. Unii pacienți care se află în timpul radioterapiei pot beneficia de o modificare a alimentației, în special cei a căror tumoră este localizată la nivelul gâtului, uterului, prostatei, și la nivel gastro-intestinal.

Scopul alimentației corecte este să ajute pacientul normoponderal sa-și mențină greutatea la un nivel adecvat. Studiile arată că pacienții care reușesc să-și mentină greutatea pe durata radioterapiei au forța musculară păstrată, un timp de recuperare mai scurt, o speranță de viață mai mare, și o calitate a vieții mai bună.

De asemenea aplicarea unui regim alimentar corespunzător scade necesitatea montării unei sonde nazogastrice sau a unei gastrostome. Alimentarea orală este de preferat față de cea prin intermediul sondei nazogastrice. Pacienții care suferă de obezitate, trebuie să scadă în greutate, iar această scădere nu trebuie să depășeasca 1 kg/ săptămână.

Recomandări pentru alimentația pacientului aflat în cursul radioterapiei

Monitorizarea greutății ar trebui facută zilnic, cu efectuarea unei medii la finalul săptămânii. Modificări bruște de greutate (scăderea cu mai mult de 1 kg/ săptămână), la orice pacient, trebuie comunicate medicului curant.
Fierberea alimentelor este de preferat, față de prăjirea acestora.

Alimente acceptate în general sunt: apă, ceai, iaurt grecesc, piept de pui, pește, orez, ovăz, cereale integrale, legume (fierte), fructe (în limitele toleranței fiecăruia), ulei de măsline.

Alimente de evitat în timpul radioterapiei: alimente picante (ardei iute, piper), mezeluri, alcool, cafea, ceai negru, sucuri, băuturi carbogazoase, prăjituri, alimente procesate excesiv, alimente pe bază de soia, lapte cu un procentaj mare de grăsimi.

În cazul unui apetit scăzut sunt recomandate mesele mici și dese (în jur de 6-7 mese pe zi). Pacientul este încurajat să mănânce chiar și în absența foamei, sau a poftei de mâncare.

În cazul apariției unor dificultăți de înghițire a alimentelor, este recomandată suplimentarea dietei cu mâncăruri moi sau lichide (piureuri, supe sau ciorbe).

În cazul scaunelor diareice se recomandă scăderea cantității de fibră din dietă și comunicarea cu medicul pentru stabilirea necesității unei intervenții medicamentoase.

Adăugarea suplimentelor nutriționale la dietă poate aduce un adevărat beneficiu pacienților care au cancer, în special la cei care sunt malnutriți. Cu toate acestea, ele nu pot și nu ar trebui să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată.
Hidratarea este extraordinar de importantă, prin urmare este recomandată consumarea a minim 6-8 pahare de apă/ceai pe zi.

Este recomandată respectarea normelor de igienă în timpul pregătirii meselor și prepararea hranei în mod corespunzător, pentru a evita aparția unei toxiinfecția alimentară.

Mr. medic dr. Matei Marius – medic specialist Radioterapie, Secția Radioterapie/ Centrul de Boli Oncologice al SUUMC

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,597FaniÎmi place
294AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Rezistența la antibiotice

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată...

Cancerul de colon, o boală tratabilă

Cancerul de colon este a doua cauză de mortalitate dintre toate tipurile de cancer...

Boala celiacă (Intoleranţa la gluten) – riscuri, diagnostic, tratament

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1%...

Osteoartrita – tratată cu celule stem printr-o tehnică nouă

Osteoartrita - noi tehnici de tratament. Cercetătorii britanici au afirmat că o nouă tehnică...

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Sindromul de apnee în somn, asociat de cele mai multe ori cu sforăitul cronic,...

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Statisticile, în România, în ceea ce privește decesul cauzat de o formă de cancer...