fbpx
Acasă Ştiri Medicale Jumătate dintre pacienții cu o afecțiune hematologică gravă nu găsesc donatori

Jumătate dintre pacienții cu o afecțiune hematologică gravă nu găsesc donatori

Mai mult de jumătate dintre pacienţii români care suferă de o afecțiune hematologică gravă şi care au indicaţie de transplant nu găsesc donatori compatibili, afirmă directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, medicul Aurora Dragomirişteanu.

“Din cauza numărului mic de români înscrişi deja în registru, la mai mult de jumătate din pacienţii români care nu au donator în familie şi care suferă de o afecţiune hematologică gravă, cum sunt leucemiile sau limfoamele Hodkiniene care sunt rezistente la tratament şi care au indicaţie de transplant, nu găsim donatori compatibili. Nu-i găsim nici în registrul nostru mic, care are doar 60.000 de donatori, dar nici în registrele internaţionale cu care suntem interconectaţi şi sunt 57 de ţări care au organizate registre, care, împreună, au peste 34 de milioane de donatori”, a declarat, marţi, Dragomirişteanu, la workshopul “Inimi tinere bat pentru tine”.

Cea mai mare parte a leucemiilor ar putea fi vindecate dacă s-ar găsi un donator compatibil.

Articolul continua mai jos

“O mare parte din leucemii, odată aduse în stadiul stabil în urma unui tratament destul de agresiv de chimioterapie sau chimioterapie şi radioterapie, medicii numesc starea aceasta o stare de remisie a bolii, în care numărul de celule canceroase este mic şi maladia este ţinută sub control, ar putea să beneficieze de un transplant. Dacă ar exista un frate, care să fie compatibil, sau dacă nu au frate compatibil sau nu au frate deloc, o persoană undeva, în zona din care provin părinţii ori în cea din care provine el, care să-i semene şi care să doneze pentru el ar putea să fie vindecat”, a spus specialistul, pentru AGERPRES.

Potrivit Aurorei Dragomirişteanu, dacă pentru jumătate dintre pacienţi cu o afecțiune hematologică se reuşeşte găsirea de donatori compatibili, fie în ţară, fie în ţările cu care se colaborează, pentru cealaltă jumătate “nu există soluţie, ci doar aşteptare”.

Dragomirişteanu a pledat pentru înscrierea studenţilor în rândul donatorilor de celule stem hematopoietice.

“Deci scopul nostru este, în primul rând, să informăm, să înţelegem ce presupune donarea. S-ar putea să nu fim compatibili niciodată cu un pacient, dar şansa ca un pacient, indiferent cine ar fi el – s-ar putea să fie un vecin, poate să fie un prieten sau o persoană pe care nu o cunoaştem, dar, dacă ne seamănă genetic, cu un gest atât de mic am putea să o salvăm. Important este să ne înscriem în registru, să facem testele care să intre în acest program de analiză şi să crească şansa celor care sunt diagnosticaţi cu o afecțiune hematologică”, a spus Aurora Dragomirişteanu.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Albinismul – Tot ce trebuie să știi. Cauze, tipuri, prevenție și tratament

Multe din bolile cu care ne confruntăm au la bază o componentă genetică, fiind...

Gastrita – Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce este gastrita? Gastrita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice caracterizată...

Totul despre anxietate. Ce este și ce metode de tratament există

Ruxandra Comșa, Psiholog clinician & Formator explică pas cu pas ce este...

Sindromul Cushing – Ce este, cauze, simptome, tratament

Ce este sindromul cushing? Cunoscut și sub denumirea de hipercortizolism, reprezintă o colecție de...

Cauzele disfuncției erectile

Disfuncția erectilă constă în incapacitatea de a ajunge și de a menține o erecție...

Cancerul colorectal – Simptome, factori de risc, tratament

Cancerul colorectal definitie - Cancerul colorectal sau cancerul de colon reprezintă apariția unor celule...