Pacienții cu tuberculoză nu se prezintă la medic de rușine

Cadrele medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Botoşani atrag atenţia asupra numărului mare de cazuri de îmbolnăvire cu tuberculoză în judeţ. În 2018 numărul cazurilor noi a fost de 350, în creştere faţă de 2017, când au fost înregistrate 306.

„Deşi implicarea personalului medical şi a reţelei de pneumoftiziologie este la fel de bună şi am evoluat şi ca diagnostic, în sensul existenţei în judeţul Botoşani a unui aparat modern de diagnosticare a tuberculozei, avem aceste cazuri de îmbolnăvire cu tuberculoză crescute. Îmi explic acest lucru prin scăderea nivelului de trai, a lipsei de educaţie. Oamenii ajung foarte târziu la medic, la urgenţe, la specialist, ajung în stadii foarte grave, cu complicaţii”, a afirmat medicul specialist Mirela Ciomaga.

De la începutul acestui an, în judeţul Botoşani au fost înregistrate alte 87 de cazuri de TBC. Specialiştii Spitalului de Pneumoftiziologie susţin că boala există în toate păturile sociale, afectând inclusiv copii cu vârste de până la patru ani.

„Avem tuberculoză în toate păturile sociale şi trag un semnal de alarmă ca în comunitate pacientul cu tuberculoză să nu mai fie stigmatizat. Este unul din motivele pentru care se prezintă târziu. Nu vor să vină de ruşine”, a menționat Ciomaga.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari