Nu este suficient să existe programe de screening ”pe hârtie”, ci este nevoie de o implementare adecvată a acestora, de finanţare, monitorizare şi de o bună informare a populaţiei, potrivit Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun.
„De multe ori cancerul de sân sau de col uterin este depistat atunci când deja pacienta se află într-un stadiu foarte avansat de evoluţie. Screeningul este un instrument deosebit de util pentru depistarea precoce. Nu este însă suficient să avem programe de screening pe hârtie, ci avem nevoie de o implementare adecvată, de finanţare, monitorizare, de o bună comunicare şi informare atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul specialiştilor. Avem un plan naţional multianual integrat de control al cancerului, elaborat şi lansat chiar de domnul ministru Patriciu Achimaş Cadariu în aprilie 2016, dar, din nefericire, în pofida numeroaselor dezbateri şi discuţii pe marginea subiectului acesta, nu a fost niciodată adoptat printr-o hotărâre de Guvern”, a afirmat Păun.
Consilierul a menționat că în România sunt scrise multe documente, dar puține ajung să fie puse în practică.
„Sănătatea femeii reprezintă, de asemenea, o componentă importantă a Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 – 2020, dar reprezintă şi o componentă la care ţara noastră încă înregistrează deficienţe semnificative, ceea ce ne dovedeşte o dată în plus că suntem campioni la scriere de documente, dar, din păcate, uităm să le punem în practică”, a susţinut Diana Păun.
Direcţia care trebuie urmată este cea a terapiilor inovatoare, a imunoterapiilor, România având „mult de recuperat” în acest domeniu.
„Din nefericire, cancerul de sân este a doua cea mai frecventă formă de cancer în România, cu 6.370 de cazuri noi de îmbolnăviri înregistrate în 2017 şi 65.935 de femei rămase în evidenţă, conform statisticilor furnizate de INSP. Conform statisticilor OMS, incidenţa cancerului de col uterin este printre cele mai mari în rândul statelor membre ale UE. Remarcăm, în schimb, că, în ceea ce priveşte accesul la tratament pentru bolnavii de cancer, România a trecut din zona roşie în care se găsea în momentul raportului din 2017 în zona galbenă. Totuşi direcţia pe care trebuie să o urmăm este cea a terapiilor inovatoare, a imunoterapiilor, România având mult de recuperat în continuare în acest domeniu”, a explicat Diana Păun.