Colposcopia este o metodă endoscopică de examinare a tractului genital inferior (col,vagin,vulvă). Se realizează cu ajutorul unui colposcop, ce permite obținerea unei imagini stereoscopice mărite de 2-60 ori în funcție de tipul aparatului. De asemenea, se poate folosi și un video-colposcop, care oferă posibilitatea de a vedea direct pe ecran eventualele leziuni.
De ce este importantă colposcopia?
Colposcopia ajută la diagnosticarea leziunilor precanceroase ale colului uterin- diagnostic precoce în stadiu subclinic- atunci când leziunile nu sunt vizilbile cu ochiul liber, având că obiectiv principal identificarea patologiei cervicale potențiale (cancerul cervical).
Colposcopia permite prelevarea de țesut biopsic în vederea examinării histopatologice.
Ce presupune colposcopia?
Examinarea colului uterin se face în 3 etape consecutive: colul este examinat întâi direct, apoi după badijonarea cu acid acetic, având concentrația de 3-5% și, în cele din urmă, după badijonarea cu soluție Lugal(iod)- țesutul Lahm-Schiller.
Aceste badijonări au rolul de a evidenția zonele cu transformări anormale, care se colorează diferit față de celulele normale, iar în funcție de gravitatea acestor modificări se stabilește conduită medicală ulterioară.
Importantă majoră a colposcopiei constă în faptul că ea stabilește cu precizie zona cea mai afectată de la nivelul colului, astfel încât biopsia să țintească leziunea cea mai severă.
Colposcopia este o metodă nedureroasă, neinvazivă, neiradianta ce nu necesită anestezie sau spitalizare. Durata procedurii durează între 10-20 minute, iar rezultatul este primit pe loc.
Când se recomandă colposcopia?
Indicațiile colposcopiei sunt: rezultate anormale la citologia Babeș-Papanicolau (PAP Test), HPV-pozitiv, cervicite și vaginite persistente sau recidivante, sângerarea la contact, implantarea unui sterilet, aspect clinic anormal la examenul genital, urmărirea cazurilor cu tratament conservator pentru leziuni cervicale (precanceroase, polipi, endometrioză, traumatisme, leziuni chimice).
Colposcopia nu este contraindicată în timpul sarcinii, însă biopsia, dacă este necesară, poate cauza hemoragie abundență.
Nu este indicată efectuarea colposcoiei în timpul menstruației sau în timp ce pacienta prezintă o infecție vaginală; această va fi efectuată după menstruație( în ziua 8-12 a ciclului menstrual) sau după tratarea vaginitei.
Pregătirea pentru coploscopie
Pentru efectuarea colposcopiei nu este necesară o pregătire specială, este de preferat că pacienta, cu 48 de ore înainte de efectuarea colcoscopiei să nu facă irigații vaginale, să nu folosească ovule și să nu aibe contact sexual.
Pentru diagnosticarea precoce a leziunilor precanceroase ale colui uterin există niște etape care se desfășoară asfel: Pap-test– Colposcopie- Genotipare virală– markeri tumorali- Examen histopatologic (biopsie, excizie, conizatie).
Prin efectuarea anuală a citologiei Pap- test de către toate femeile active sexual, previne depistarea tardivă a cancerului de col uterin și tratarea din timp a leziunilor precancerose.
Col. medic dr. Nicolae Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, supraspecializare chirurgie oncologică, competenţe în chirurgie laparoscopică, ecografie genitală, histeroscopie şi colposcopie, Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Univesitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”