Prof. Dr. Achimaș-Cadariu: ”Luptăm să reducem mortalitatea cauzată de cancerele feminine”

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat că în România se caută metode pentru a reduce mortalitatea provocată de cancerele feminine.

„Luptăm să reducem mortalitatea prin cancerele feminine şi să îmbunătăţim calitatea vieţii pacientelor noastre. Acesta este scopul. O facem bazat pe dovezi. Avem ţări care au scăzut mortalitatea rapid prin vaccinare combinată cu profilaxie secundară. Avem modele ale unor ţări mari care au implementat noi tipuri de screening mult mai convenabile”, a afirmat prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, în cadrul Forumului Naţional de Gineco-Oncologie.

Managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, Cătălin Vlad, a spus că anul trecut au fost trataţi în această unitate medicală 31.625 de pacienţi, cazuri noi dintre aceste fiind aproximativ 12.000.

„Ca intervenţii chirurgicale, o valoare peste 7.400. Dintre acestea, aproximativ 35% reprezintă partea gineco-oncologică. Partea de sân reprezintă patologia cel mai des întâlnită în cadrul Institutului Oncologic din Cluj”, a precizat medicul.

- Articolul continua mai jos-

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Lidia Kajanto, a spus că prevenţia este foarte importantă şi că ar trebui promovată mai mult în rândul populaţiei.

„Din păcate, la noi în institut ajung în stadii avansate. Problema de prevenţie este foarte importantă. Pacienţii care ajung în IOB sunt trecuţi prin diverse clinici sau medicii de familie, probabil că nu îi îndrumă unde trebuie. Avem mari probleme în depistare. Din păcate, şi la col uterin există program de screening, însă pacientele nu ajung să facă. Noi am ajuns să facem campanii. Să mergem noi la paciente. Cancerul de col uterin este în creştere. Ajung pacientele destul de târziu în Institutul Oncologic. Orice femeie să îşi facă controalele obligatorii şi să existe mijloace de coerciţie. Sunt pacienţi care merg în clinici private şi vin după aceea pentru complicaţii la noi”, a susţinut Kajanto.

Potrivit statisticilor, peste 50% dintre româncele diagnosticate cu cancer în 2018 au avut o formă de cancer din sfera ginecologică.

Cancerele feminine – la sân, de col uterin, ovarian, de corp uterin, vulvar, vaginal – reprezintă mai mult de jumătate din numărul de cazuri de cancer diagnosticate la femeile din România în 2018.

Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu 25,1% (9.629), din totalul numărului de cazuri de cancer, în timp ce cancerul de col uterin a reprezentat 8,6% (3.308) din cazuri, mai mult chiar decât cancerul bronhopulmonar.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari