fbpx
Acasă Ştiri Medicale Prof. Dr. Achimaș-Cadariu: ”Luptăm să reducem mortalitatea cauzată de cancerele feminine”

Prof. Dr. Achimaș-Cadariu: ”Luptăm să reducem mortalitatea cauzată de cancerele feminine”

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat că în România se caută metode pentru a reduce mortalitatea provocată de cancerele feminine.

“Luptăm să reducem mortalitatea prin cancerele feminine şi să îmbunătăţim calitatea vieţii pacientelor noastre. Acesta este scopul. O facem bazat pe dovezi. Avem ţări care au scăzut mortalitatea rapid prin vaccinare combinată cu profilaxie secundară. Avem modele ale unor ţări mari care au implementat noi tipuri de screening mult mai convenabile”, a afirmat prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, în cadrul Forumului Naţional de Gineco-Oncologie.

Managerul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, Cătălin Vlad, a spus că anul trecut au fost trataţi în această unitate medicală 31.625 de pacienţi, cazuri noi dintre aceste fiind aproximativ 12.000.

Articolul continua mai jos

“Ca intervenţii chirurgicale, o valoare peste 7.400. Dintre acestea, aproximativ 35% reprezintă partea gineco-oncologică. Partea de sân reprezintă patologia cel mai des întâlnită în cadrul Institutului Oncologic din Cluj”, a precizat medicul.

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Lidia Kajanto, a spus că prevenţia este foarte importantă şi că ar trebui promovată mai mult în rândul populaţiei.

“Din păcate, la noi în institut ajung în stadii avansate. Problema de prevenţie este foarte importantă. Pacienţii care ajung în IOB sunt trecuţi prin diverse clinici sau medicii de familie, probabil că nu îi îndrumă unde trebuie. Avem mari probleme în depistare. Din păcate, şi la col uterin există program de screening, însă pacientele nu ajung să facă. Noi am ajuns să facem campanii. Să mergem noi la paciente. Cancerul de col uterin este în creştere. Ajung pacientele destul de târziu în Institutul Oncologic. Orice femeie să îşi facă controalele obligatorii şi să existe mijloace de coerciţie. Sunt pacienţi care merg în clinici private şi vin după aceea pentru complicaţii la noi”, a susţinut Kajanto.

Potrivit statisticilor, peste 50% dintre româncele diagnosticate cu cancer în 2018 au avut o formă de cancer din sfera ginecologică.

Cancerele feminine – la sân, de col uterin, ovarian, de corp uterin, vulvar, vaginal – reprezintă mai mult de jumătate din numărul de cazuri de cancer diagnosticate la femeile din România în 2018.

Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu 25,1% (9.629), din totalul numărului de cazuri de cancer, în timp ce cancerul de col uterin a reprezentat 8,6% (3.308) din cazuri, mai mult chiar decât cancerul bronhopulmonar.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Grefa care poate întârzia menopauza cu 20 de ani

Bufeuri, insomnie, iritabilitate... menopauza vine cu aproximativ cincizeci de simptome neplăcute. Medicii britanici au...

Cum se manifestă glaucomul? Clasificare, factori de risc

Ce este glaucomul? Glaucomul este o afecțiune oculară cronică, de cele mai multe ori...

Transplantul renal: când se face, cât este timpul de așteptare și care sunt riscurile procedurii chirurgicale

Transplantul renal este o procedură chirurgicală ce presupune înlocuirea unui rinichi ce nu mai...

Sindromul Sjögren – diagnostic și tratament

Dacă aţi avut simptome de uscăciune oculară sau bucală sau aţi fost diagnosticat în...

Boala Alzheimer – cauze, manifestări, factori de risc

Ce este Boala Alzheimer? Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă în cadrul căreia moartea...

Cancerul de col uterin

Sistemul reproducător feminin este alcătuit din organe genitale interne și externe. Uterul împreună cu...