Accident vascular cerebral (AVC) – Definiție și clasificare
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă pierderea funcției cerebrale cauzată de perturbarea aportului de sănge în țesutul nervos.
Poate fi de două tipuri:
- AVC ischemic = se produce prin blocarea unei artere care aduce substanțe nutritive și oxigen țesutului nervos. Este cel mai frecvent tip. Principalele cauze:
- Tromboza (obstrucția vasului printr-un tromb, cheag de sânge, format local)
- Embol (obstrucția printr-un tromb sau printr-o placă de aterom migrate de la distanță)
- Hipoperfuzia sistemică (scăderea generală a aportului de sânge)
- AVC hemoragic = se produce prin ruperea unui vas de sânge, fiind urmată de creșterea presiunii intracraniene. Este cauza incriminată într-un procent de 25% din AVC-uri. Poate fi de două tipuri:
- intracerebral (în interiorul creierului)
- subarahnoidian (la suprafața creierului, între foița internă si mijlocie a meningelui care căptușește creierul)
Pentru a se diferenția de alte afecțiuni se vor face analize de sânge (pentru a nu se confunda cu boli metabolice), scanări prin tomografie computerizată CT (pentru a vedea dacă nu este o tumoră intracraniană) și se va consulta istoricul pacientului (pentru a se determina dacă semnele nu sunt manifestarea unei alte afecțiuni, cum ar fi migrena sau isteria).
Accident vascular cerebral (AVC) – Factori de risc și determinanți
- Vârsta. În majoritatea studiilor s-a observat creșterea numărului de cazuri noi odată cu înaintarea în vârstă, cele mai multe dintre acestea fiind observate între 50 și 65 de ani.
- Sexul. Este mai frecvent la bărbați.
- Obezitatea și alimentația nesănătoasă. Este un factor important acoperind toate patologiile vasculare. De exemplu, poate determina ateroscleroza pe un vas cerebral sau obstrucția acestuia printr-o placă de aterom migrată din altă parte a organismului, datorită hiperlipidemiei si hipercolesterolemiei.
- Hipertensiunea arterială
- Diabetul zaharat
- Afecțiunile cardiace
- Ereditatea
- Afecțiuni congenitale. De exemplu, anevrismul cerebral, care este un defect al peretelui arterial.
- Stresul
- Fumatul, cofeina, drogurile (în special cocaina și amfetaminele) și alte substanțe dăunătoare
Accident vascular cerebral (AVC) – Semne și simptome
În formele severe, AVC-ul se produce brusc, începând cu o cefalee brutală care se poate asocia cu o pierdere concomitentă a stării de conștiență. În această stare, respirația este neregulată, iar viața pacientului este în pericol fără asistență medicală.
În cazurile medii, debutul este progresiv. Este prezentă cefaleea însoțită de vărsături, sunete în urechi, scânteieri în fața ochilor, dificultăți la mers sau coordonare, probleme de vorbire sau legate de întelegerea cuvintelor, confuzie, halucinații, așadar o stare generală alterată. Pe lângă acestea, presiunea intracranină sau invazia sângeului pot afecta și restul structurilor nervoase, ducând la pareze tranzitorii ale feței, sau ale membrelor și la dereglarea funcțiilor de bază ale organismului (de exemplu, pacientul poate prezenta constipație si hipertermie).
Accident vascular cerebral (AVC) – Tratament și recuperare
În cazul AVC-ului ischemic se utilizează medicamente anticoagulante sau trombolitice (care stimulează fibrinoliza) pentru a determina dizolvarea cheagului de sânge format sau pentru a opri creșterea lui. Dacă acestea nu funcționează, se poate face o trombectomie mecanică (distrugerea chirurgicală a cheagului).
AVC-ul hemoragic se tratează prin tehnici de neurochirurgie. În acest caz anticoagulantele agravează situația.
Timpul de recuperare dupa un astfel de eveniment variază de la câteva săptămâni, la câteva luni sau chiar ani de zile. Un stil de viață sănătos ajută la recuperarea după un AVC.
Terapia medicamentoasă cu anticoagulante (în cazul AVC-ului ischemic) trebuie urmărită cu strictețe (deoarece poate provoca hemoragii), iar orice sângerare trebuie raportată medicului. Pentru majoritatea pacienților recuperarea include și fizioterapia si logoterapia pentru a-și recupera capacitățile de a vorbi, mânca, de a se deplasa normal.
O persoană care a suferit un AVC este la risc pentru a suferi și alte accidente vasculare.
Accident vascular cerebral (AVC) – Cum putem preveni AVC-ul?
Printr-o dietă sanatoasă, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului, a sedentarismului și un bun management al stresului. De asemenea, este important ca celelalte afecțiuni care pot să conducă la AVC să fie ținute sub control și monitorizate permanent.
Articol redactat de Alex Mercea,
student la Facultatea de Medicină Generală,
UMF Cluj și reprezentant al proiectului
„Medici Pentru Tine” din cadrul OSM Cluj.