O comisie împotriva tuberculozei a elaborat un raport cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva acestui flagel, marcată anual pe 24 martie. Acesta concluzionează că maladia poate fi eradicată, dacă se sporesc finanţările pentru investigarea şi dezvoltarea de noi mecanisme care să permită diagnosticarea, tratarea şi prevenirea bolii.
Eradicarea tuberculozei în 2045 este posibilă dacă în luptă împotriva tuberculozei sunt sporite resursele necesare pentru a investiga această boală infecţioasă şi pentru combaterea ei în grupurile de risc, potrivit unui raport publicat joi de revista britanică The Lancet şi citat de EFE.
Potrivit reprezentantului special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru probleme de tuberculoză, Eric Goosby, acest raport trebuie să fie considerat „o foaie de parcurs care să ajute ţările cu cea mai mare incidenţă a bolii să învingă acest flagel”.
Raportul, la care au participat 37 de responsabili pentru probleme de turberculoză din 13 ţări, include analize economice şi modele de intervenţie mai eficiente pentru a contracara provocările cu care se confruntă tratarea acestei maladii, precum rezistenţa sa la antibiotice şi complicaţiile generate de infecţiile cu HIV.
Tuberculoza este o boală infecţioasă şi contagioasă produsă de localizarea bacilului Koch la plămâni, la intestine sau la oase, care poate provoca distrugerea ţesuturilor. Este considerată principala boală infecţioasă la nivel global, fiind responsabilă de 1,6 milioane de decese anual.
În 2017, un sfert din populaţia globală suferea de tuberculoză, o boală care, potrivit raportului, îi afectează în special pe cei săraci, care nu pot plăti serviciile medicale, ceea ce face ca în prezent 35 % dintre cazuri să nu fie diagnosticate sau tratate.
Adunarea Mondială a Sănătăţii, convocată anual de OMS la Geneva, a adoptat în mai 2014 o rezoluţie de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, având drept scop stoparea epidemiei de TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% şi reducerea numărului de cazuri noi cu 90% între 2015 şi 2035.