Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian

Riscul de a dezvolta cancer esofagian crește cu 90% dacă sunt cosumate băuturi fierbinți, relatează Press Association.

Consumul zilnic a 700 ml de ceai la o temperatură de 60°C sau mai ridicată a fost „asociat în mod constant” cu o creştere în proporţie de 90% a riscului de a dezvolta boala, în comparaţie cu persoanele care au consumat băuturi la temperaturi mai scăzute.

„Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinți. Însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea”, a declarat principalul autor al studiului, medicul Farhad Islami, de la Societatea Americană pentru Cancer.

Publicat în International Journal of Cancer, studiul a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian.

În 2016, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului – agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinţi, la temperaturi de peste 65°C, ca fiind un agent cancerigen.

Agenţia ONU a examinat studiile care se refereau cel mai mult la mate, un tip de ceai care este în mod obişnuit consumat la temperaturi foarte ridicate, în special în America de Sud, Asia şi Africa. Potrivit studiilor, temperatura mai degrabă decât tipul de băutură este asociată cu riscul de a dezvolta cancer.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

La nivelul județului Mureș în jur de 18.000 de persoane sunt încadrate în grad de handicap, în ultima perioadă cele mai multe afecțiuni pentru...

Ce este sindromul Williams? Cauze, diagnostic, tratament

Ce este sindromul Williams? Sindromul Williams Beuren (dupa numele cardiologului John Cyprian Phipps Williams) este o tulburare genetică ce afectează dezvoltarea sistemului nervos, foarte...