O nouă pandemie de gripă este inevitabilă

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o nouă pandemie de gripă, din acest motiv trebuie să se pregătească pentru eventualele efecte devastatoare.

”Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă. Trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi – costul unui focar major de gripă îl va depăşi cu mult pe cel al prevenirii”’, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în cadrul unui comunicat.

Virusurile gripale sunt multiple şi se află în continuă schimbare. Aproximativ un miliard de persoane din toată lumea sunt infectate anual în timpul epidemiilor sezoniere. Dintre aceste cazuri de infecţii, circa 3 până la 5 milioane sunt cazuri grave, care provoacă între 290.000 şi 650.000 de decese asociate afecţiunilor respiratorii sezoniere.

Vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri, iar OMS recomandă imunizarea anuală, în special a personalului din sistemul sanitar şi a categoriilor vulnerabile, precum vârstnicii, copiii şi persoanele cu afecţiuni preexistente.

- Articolul continua mai jos-

Planul OMS – considerat cel mai cuprinzător până la această dată – cuprinde măsuri de protejare cât mai mult posibil a populaţiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră şi de pregătire în faţa unei posibile pandemii.

Cea mai recentă pandemie de gripă a fost cauzată de virusul H1N1, care s-a răspândit în întreaga lume în 2009 şi 2010. Studiile desfăşurate în legătură cu această pandemie au concluzionat că cel puţin una din cinci persoane la nivel mondial a fost infectată în primul an, iar rata mortalităţii a fost de 0,02%.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari