11 milioane de copii ar putea muri de pneumonie până în 2030

Aproape 11 milioane de copii riscă să moară de pneumonie până în anul 2030, cei mai predispuși fiind copiii care trăiesc în condiții se sărăcie.

Cel puţin o treime – aproximativ patru milioane – dintre aceste decese ar putea fi evitate prin îmbunătăţirea tratamentelor şi a alimentaţiei.

Kevin Watkins, director executiv al Save the Children, a declarat pentru The Telegraph că pneumonia este o ”boală a sărăciei”, iar ”copiii subnutriţi care trăiesc în mahalalele urbane sunt cei mai expuşi riscului”.

”Este ceva nespus de greşit la faptul că ucigaşul numărul unu al copiilor are parte de o prioritate atât de scăzută din partea guvernelor, donatorilor şi publicului”, a adăugat Watkins.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

În prezent, pneumonia ucide mai mulţi copii cu vârste sub cinci ani decât orice altă boală infecţioasă (inclusiv pojarul, malaria şi diareea) – aproape un milion de decese fiind înregistrate în fiecare an.

Boala afectează plămânii, care devin inflamaţi şi sunt inundaţi de lichid, şi este provocată de o infecţie bacteriană, de virusuri sau de paraziţi. În ţările dezvoltate, sunt afectate cu preponderenţă persoanele vârstnice.

Locuitorii din zonele sărace sunt mai vulnerabili la pneumonie din cauza accesului precar la îngrijiri medicale sau a educaţiei insuficiente care i-ar putea ajuta să recunoască simptomele.

”Guvernele se concentrează pe clasele de mijloc când vine vorba despre sistemul sanitar, de aceea sunt cheltuiţi atât de mulţi bani în spitale”, a declarat Watkins. „Deoarece pneumonia este mai puţin infecţioasă în comparaţie cu holera sau rujeola, nu depăşeşte graniţele sociale, aşa că este ignorată de persoanele cu influenţă politică”, a adăugat specialistul.

Video recomandat

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Colica biliară – Cauze, simptome, complicatii, tratament

Ce este colica biliară? Colica biliară se manifestă prin dureri abdominale constante sau intermitente în regiunea ficatului, dar care pot iradia și spre umărul...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre...

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală sau alta. Vă propunem azi un...