Valve aortice viabile create in vitro, folosind celulele pacientului

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie Târgu Mureş urmărește să creeze valve aortice viabile in vitro înainte de implantare, folosind celule proprii ale pacientului, în cadrul proiectului de cercetare „Tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace – Valve Regen”.

„Proiectul presupune dezvoltarea de noi biomateriale (scaffolduri de valve aortice acelulare) şi tehnologii (decelularizare, însămânţare celule, condiţionare mecanică), care vor fi utilizate pentru medicină, în special pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienţii de toate vârstele. În mod special pentru această aplicaţie, materiale şi tehnologii noi vor fi integrate într-o platformă semi automată, care poate genera valve aortice viabile la cerere. Rezultatele aşteptate sunt materiale şi tehnologii care vor oferi chirurgilor cardiaci valve regenerate din celulele proprii ale pacientului. Valve viabile pot fi, de asemenea, folosite in vitro ca platforme reproductibile pentru studierea biologiei şi patologiei valvelor umane şi, eventual, pentru dezvoltarea de noi tratamente farmaceutice pentru afecţiuni ale valvelor”, a declarat   rectorul UMFST, profesor universitar doctor Leonard Azamfirei, în timpul prezentării raportului pe anul trecut.

Potrivit rectorului, un obiectiv important al acestui proiect este de acela de a genera un nucleu de competenţă în Medicină Regenerativă la UMFST Târgu Mureş.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari