fbpx
Acasă Ştiri Medicale Program de screening pentru tuberculoză, derulat la nivel național

Program de screening pentru tuberculoză, derulat la nivel național

Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” au lansat un amplu program de screening pentru tuberculoză la nivel naţional, prin care vor fi testate aproximativ 75.000 de persoane din grupurile vulnerabile.

“Suntem în momentul în care putem lansa acest program de screening pentru tuberculoză. Am ales nu întâmplător această dată, pentru că pe 24 martie sărbătorim Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. Controlul tuberculozei este o prioritate nu doar în România, ci şi la nivel internaţional. Proiectul demarat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” are alături, ca parteneri, asociaţiile de pacienţi, societatea civilă. Acest proiect are importanţă strategică pentru eforturile României de a combate această problemă de sănătate publică. Acest proiect înseamnă screenizarea a aproximativ 75.000 de persoane din grupurile vulnerabile, din dependenţii de substanţe toxice, penitenciare, centrele de asistenţă socială. S-a finalizat achiziţia a trei caravane mobile, care au în dotare aparate de radiologie şi care vor fi livrate în cursul lunii mai”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Sănătății a lansat șapte programe de screening finanțate din fonduri euopene, printre ele și programul de screening pentru tuberculoză.

România rămâne în topul ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză.

Articolul continua mai jos

“În anul 2018, potrivit datelor Programului naţional de supraveghere şi control al tuberculozei, în ţara noastră au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 recidive. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în Bucureşti – 822, în Iaşi – 599 de cazuri, în Dolj – 595 de cazuri. La polul opus se află judeţele Harghita şi Covasna cu 56, respectiv, 63 de cazuri, Sălaj cu 90 de cazuri. În ceea ce priveşte tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri dintre care cinci au fost recidive. Cele mai multe cazuri de tuberculoză la copii se înregistrează în Bucureşti – 64, urmat de judeţele Teleorman – 49 de cazuri, Maramureş – 32 de cazuri”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că proiectul prevede şi conştientizarea problemei pacientului cu tuberculoză.

”Acest proiect prevede, pe lângă altele, conştientizarea problemei pacientului cu tuberculoză şi începutul unei campanii de luptă şi împotriva stigmei. Caravanele vor fi dotate cu aparatură de diagnostic de laborator prin care diagnosticul tuberculozei poate fi pus în maxim două ore. Cei nou diagnosticaţi vor fi preluaţi de reţeaua naţională de pneumoftiziologie. Vor fi trataţi în cadrul reţelei naţionale de pneumoftiziologie. Tratamentul este şi în acest moment susţinut şi este gratuit, suportat în integralitate de Ministerul Sănătăţii”, a precizat medicul.

Beatrice Mahler a spus că primele judeţe în care se va face screening vor fi Olt, Iaşi şi Constanţa.

Potrivit acesteia, caravana E-Detect care se află în parcarea de lângă Ateneul Român va rămâne pentru testări până pe data de 24 martie şi va funcţiona între orele 11,00 – 17,00.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Infecția cu Clostridium difficile – Simptome, complicatii, tratament

Infecția cu Clostridium difficile (bacterie sporulată ce produce toxine) se manifestă prin diaree acută...

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Cu siguranță mulți dintre noi au început deja să ia diverse vitamine pentru a-și...

Căderea părului – o consecință a chimioterapiei. Ce trebuie să știi

Căderea părului este una dintre consecințele mai multor cancere. Totuși, acest fapt nu se...

Rezistența la antibiotice

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată...

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Mituri și realități despre cancer

Ce este cancerul? Cancerul,  cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, reunește un grup...