Primul transplant de cord din acest an, realizat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş

O echipă a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a realizat primul transplant de cord din acest an din ţară.

”Am efectuat o intervenţie de transplant de cord. Beneficiarul a fost un pacient tânăr, în vârstă de 39 de ani, din judeţul Mureş, aflat în evidenţa noastră de peste un an. El a mai fost o dată chemat pentru transplant, dar nu i s-a făcut lui. Şi chiar aşa cum spuneau şi părinţii, nu mai avea speranţe, dar ne bucurăm că a răsărit soarele şi pe strada lui. Un pacient tânăr a beneficiat de o şansă la o viaţă nouă, un lucru pentru care ne bucurăm. Din păcate, aceste intervenţii – mă refer la transplant, în general şi la transplantul cardiac în mod special – se fac într-un ritm mult prea mic pentru numărul mare de pacienţi care sunt în ţară”, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horaţiu Suciu.

Cordul a fost prelevat de la Bucureşti, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Acesta a venit pe calea aerului cu un elicopter SMURD şi intervenţia a decurs fără probleme.

”Intervenția a durat cam patru ore şi jumătate şi în acest moment suntem mulţumiţi de rezultat, precum şi de starea clinică a pacientului. Este, din păcate, doar primul transplant din acest an, sperăm să fie urmat de cât mai multe, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care trebuie să beneficieze de aceste intervenţii, foarte mulţi, aproximativ 30 pacienţi care au nevoie de un cord, fiindcă aceşti pacienţi nu pot să reziste foarte mult”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Medicul Horaţiu Suciu a mulţumit familiei care, în ciuda pierderii pe care a suferit-o, a decis să salveze mai multe vieţi donând organele tinerei de 20 ani, care şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier.

„E un lucru bun că aceste intervenţii se pot face la Târgu Mureş, în institutul nostru care, dacă mai era nevoie, a demonstrat că are specialiştii care pot să facă aceste intervenţii extrem de delicate şi cu rezultate foarte bune. Doresc să transmit felicitări colegilor care au îngrijit donatorul, am primit un cord foarte bun şi este în mare măsură şi meritul lor. Dar, în primul rând, vreau să transmit condoleanţe şi, în acelaşi timp, mulţumiri, pentru tăria de care a dat dovadă familia şi şi-a dat acordul pentru prelevare.

- Articolul continua mai jos-

Din păcate, au mai fost potenţiali donatori şi anul acesta, dar de multe ori refuzul donării organelor a fost principala cauză pentru care astăzi se face doar primul transplant. Familia trece prin momente foarte grele, dar pentru faptul că a donat aceste organe, a salvat patru vieţi, poate chiar mai multe – inimă, plămâni, ficat -, aceasta poate fi o uşoară consolare”, a spus dr. Suciu.

Anul trecut, la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş au fost efectuate şase transplanturi de cord, de asemenea singurele efectuate în România.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari