Sorina Pintea: ”Analizăm introducerea canabisului medicinal pentru anumite patologii”

Introducerea canabisului medicinal pentru anumite patologii este analizată de un grup de lucru, a afirmat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Aceasta a precizat că orice terapie care vine în ajutorul pacienţilor va fi luată în discuţie.

„A avut prima întâlnire a unui grup de lucru care analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii, terapii adjuvante pentru bolnavii cronici, oncologie, epilepsie, boli rare. A fost o primă întâlnire şi analizăm această posibilitate. Orice terapie care ajută pentru pacienţi va fi luată în discuţie. Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, ANMDM, șefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti și psihiatrie pediatrica, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În cadrul întâlnirii, specialiștii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare ( Sindrom Dravet si Lennox – Gastaut) este în prezent comercializat doar în SUA.

Procedura de autorizare pentru piața europeană este posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an.

- Articolul continua mai jos-

Legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind substanța controlată. Din acest motiv se analizează introducerea canabisului medicinal

În cadrul întâlnirii de ieri s-a subliniat diferența între THC – care reprezintă substanța psihoactiva din canabis si se regaseste in tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substante interzise si fără interes în medicină și CBD – canabidiol – o substanță care poate fi utilizată în scop terapeutic.

“Ministerul Sănătății dorește să asigure accesul la tratamente inocative care aduc beneficii pacienților și acesta este motivul pentru care am înființat acest grup de lucru ce analizează introducerea canabisului medicinal. Trebuie să identificăm soluții care să respecte toate convențiile internaționale, îÎn aceste condiții, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienții cu epilepsie rară din România”, a declarat Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

În cadrul grupului de lucru, în viitor, discuțiile vor continua cu președinții altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infecțioase, paliatie, toxicologie și toxicodependenţă.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari