fbpx
Acasă Ştiri Medicale Teste gratuite la Iași pentru depistarea tuberculozei la copii

Teste gratuite la Iași pentru depistarea tuberculozei la copii

În România, tuberculoza reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. Incidenţa globală, deşi în scădere continua începând cu 2002 şi până în prezent, rămâne cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

Tuberculoza copilului, deşi urmează trendul descendent al incidenţei globale, înregistrează aproximativ 600 de cazuri anual. Diagnosticul laborios, tratamentul îndelungat şi uneori greu de suportat impun depistarea rapidă şi tratamentul infecţiei cu tuberculoza înainte de transformarea în boală.

În acest sens, la propunerea Ministerului Sănătăţii, în perioada 19-29.03.2019, în zilele de luni, marţi şi vineri, Dispensarul TBC împreună cu Direcţia de Sănătate Publica Iaşi vor desfăşura o campanie de testare IDR (intradermoreacţie) la tuberculina, testul fiind utilizat pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza (TBC).

Astfel, în perioada menţionată testarea va avea drept scop depistarea infecţiei latent tuberculoase la copiii cu vârste sub 14 ani din unităţile aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (centre de plasament, centre de zi etc.)

Articolul continua mai jos

Ministerul Sănătăţii finanţează Dispensarul TBC Iaşi pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în programele naţionale de sănătate publică finanţate din buget. În România, Ministerul Sănătăţii consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică şi ca urmare activităţile antituberculoase prevăzute în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT) – diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacţilor acestora, tratamentul preventiv, activităţile de informare, educare, comunicare – sunt gratuite.

Strategia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru controlul TB are în ţara noastră o acoperire de 100% din anul 2005. Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei în România 2015 – 2020, aprobată prin HG nr. 121 aprobată prin HG nr. 121/2015 şi este realizat prin PNPSCT constituit în conformitate cu actele normative care reglementează derularea programelor naţionale de sănătate publică finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Vă reamintim că pe data de 24 martie a fiecărui an, este celebrată Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată prin campanii destinate informării publicului larg despre faptul că această boală rămâne o epidemie într-o mare parte a lumii, provocând anual decesul a milioane de oameni mai ales în ţările în curs de dezvoltare.

La nivel mondial, dacă ne gândim că la fiecare 10 secunde moare un om de tuberculoză, că la fiecare 4 secunde cineva se îmbolnăveşte de tuberculoză, că fiecare bolnav de tuberculoză netratat poate molipsi 10-15 persoane, că 80% dintre bolnavi au vârsta între 15 şi 45 de ani şi că tuberculoza copilului provoacă mai multe decese decât oricare altă boală contagioasă, ne dăm seama că această boală are un impact important asupra societăţii şi în momentul de faţă.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este și cum se manifestă premenopauza

Vine o perioadă în viața fiecărei femei când apar o serie de schimbări hormonale...

Virusul Epstein-Barr – simptome și tratament

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus al grupului herpetic. Infecția cu acest virus poate...

Pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

Radioterapia externă este un tratament aparte, cu multe necunoscute pentru pacient și familia acestuia....

Bolile cardiovasculare – 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor

Bolile cardiovasculare - 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor. Un studiu american a...

Ce este miopia? Simptomele miopiei, cauze, tratament

Ce este miopia? Miopia este o condiție oculară comună care se manifestă prin dificultăți...

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a arborelui traheobronşic...