Sănătatea orală – factorii de risc și prevenția

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 20 martie. Cu această ocazie se promovează în lumea întreagă importanţa igienei orale pentru întregul organism şi sunt menţionate beneficiile pentru sănătatea orală la orice vârstă.

Aceasta este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale.

Sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare şi a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamaţiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală.

- Articolul continua mai jos-

Spune „Aaa” !Acţionează acum pentru sănătatea orală!

Factorii de risc pentru sănătatea orală

– igiena orală deficitară şi lipsa vizitelor regulate la medicul dentist se asociază cu afecţiuni gingivale şi carii dentare.

– dieta bogată în zahăr şi grăsimi şi săracă în fibre, vitamine şi minerale esenţiale se asociază cu carii dentare şi pierderea prematură a dinţilor.

– fumatul este implicat în numeroase afecţiuni incluzând cancerul oro-faringian, afecţiuni periodontale şi a altor ţesuturi din cavitatea bucală, pierderea dinţilor.

– consumul excesiv de alcool creşte riscul apariţiei cancerului cavităţii bucale.

– nefolosirea echipamentelor de protecţie adecvată în timpul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor cu motor poate fi cauza unor traumatisme faciale.

- Articolul continua mai jos-

Prevenţia se referă la:

– scăderea consumului de zahăr din alimentaţie;

– nutriţie echilibrată;

– consum de fructe şi legume;

– renunţarea la fumat;

– descurajarea copiilor şi tinerilor de a fuma;

– reducerea consumului de alcool;

-Articolul continua mai jos-

– igienă orală corectă;

– vizite regulate (cel puţin două pe an) la medicul dentist;

– asigurarea accesului la apă curată de băut pentru o igienă generală mai bună şi o igienă orală corespunzătoare;

– folosirea efectivă a echipamentelor de protecţie adecvate în cazul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor;

– educaţia părinţilor privind sănătatea orală în timpul sarcinii şi vârsta pentru prima vizită la medicul dentist;

– încurajarea părinţilor de a se spăla pe dinţi împreună cu copiii lor pentru formarea unor deprinderi corecte de la o vârstă fragedă

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari