CNAS este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este interesată ca listele de medicamente să cuprindă cât mai multe produse biosimilare, potrivit unei declarații a vicepreşedintelui CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Produsele biosimilare sunt succesoare al medicamentelor biologice pentru care brevetul a expirat, iar exclusivitatea a fost pierdută.

Dintre cele circa 6.000 de medicamente care se află pe lista medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, 96 cu denumire comună internaţională (DCI) sunt biologice iar cele mai multe dintre acestea sunt utilizate în programele naţionale curative. Totodată, dintre cele 96 de DCI-uri biologice, 11 medicamente au echivalente biosimilare pe piaţă iar pentru două, pe piaţă este prezent doar biosimilarul.

„Mă raportez aici strict la semestrul patru al anului 2018, unde ponderea a atins 27% din totalul cheltuielilor. În acest context, ţinând cont de faptul că preţul medicamentele biosimilare este cu cel puţin 20% mai mic decât cel al produselor biologice şi având în vedere imperativul utilizării cât mai judicioase a Fondului Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate, este de la sine înţeles că instituţia pe care o reprezint este interesată ca listele de medicamente să existe cât mai multe produse biosimilare. Nu numai că produsele biosimilare ne-ar permite din aceleaşi fonduri să putem susţine tratamentul unui număr semnificativ mai mare de pacienţi, dar, în acelaşi timp, accesul la medicamente biosimilare ar putea reprezenta mai multe opţiuni de tratament, mai multă autonomie în prescrierea tratamentelor şi o uşurare a contribuţiei personale a asiguratului în cazul în care medicamentul nu este compensat în proporţie de 100%”, a spus Vulcănescu.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit preşedintelui APMGR, Adrian Grecu, industria de medicamente generice şi biosimilare este „cu adevărat un instrument” pentru autorităţi ca acestea să economisească bani.

„Atunci când vorbim de economii în sănătate, de fapt vorbim despre utilizarea lor mai bună de a fi investite în alte terapii poate mai inovatoare de a trata mai mulţi pacienţi. Este indubitabil că industria de generice biosimilare joacă un rol primordial”, a arătat Grecu.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Anca Cuprariu, a explicat că biosimilarele se aprobă printr-o procedură centralizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari