Histerescopia – metodă minim invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiunile uterine

Histerescopia este o procedura miniminvazivă ce constă în vizualizarea cavitații uterine cu ajutorul unui dispozitiv numit histerescop, accesul în cavitatea uterină făcânduse prin orificiul cervical (colul uterin).

Histerescopia permite stabilirea diagnosticului unei afecțiuni uterine (histerescopie diagnostica), dar poate servi și metodă de intervenție chirurgicală (histerescopie operatorie). Cu ajutorul aparaturii de ultima tehnologie pot fi observate dimensiunea, formă, dar și textura histologică a cavității endometriale și a canalului cervical, eliminând necesitatea unei operații extensive.

Ce presupune histerescopia?

Pacienta este întinsă pe masă ginecologică în poziția clasică, se intoduce speculum-ul pentru deschiderea pereților vaginali și se dezinfectează colul uterin. Histeroscopul va fi intodus prin vagin și col în cavitatea uterină.

Se va introduce prin intermediul histeroscopului în uter un lichid avad scop distensia cavității uterine și vizualizarea calitativă acesteia. Sursă de lumina atașată la histeroscop permite practicianului vizualizeze interiorul uterului și orificiile trompelor uterine.

- Articolul continua mai jos-

Prin histeroscop, pot fi introduse, la nevoie, instrumente de mici dimensiuni pentru efectuarea biopsiei, electrocauter și instrumente chirurgicale (histeroscopul operator este numit rezectoscop). Procedura este considerată nedureroasă (se resimte un disconfort ușor) neiradianta, minim invazivă.

Histerscopia se poate efectua cu anestezie locală, regională sau generală și, în funcție de această, pacienta poate merge acasă sau poate necesită o zi de spitailizare.

Durata totală a intervenției este de aproximativ 10 minute, cu extensie la 90 minute, în funcție de patologia identificată.
După intervenția operatorie, pacienta este monitorizată pentru câteva ore, cel mult o zi.

Când se recomandă histerescopia?

Indicațiile histeroscopiei sunt:

în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor uterine cum ar fi: polipi endometriali, fibroame uterine submucoase, sângerări uterine anormale, sinechii uterine, malformații uterine, proceduri de infertiliate sau steriltate, corp străîn sau sterilet deplasat, avorturi habituale repetate, suspiciune de cancer de endometru.

Contraindicațiile histeroscopiei sunt: în boală inflamatorie pelvina, infecțiile cu herpes virus, sarcina intrauterină, sângerarea activă pe cale vaginală, stenoza cervicală severă sau pacienta instabilă hemodinamic.

- Articolul continua mai jos-

Pregătirea pentru histerescopie

Momentul optim pentru efectuarea histeroscopiei este prima săptămâna după menstruație când endometrul are grosimea ce mai mică.

Histerescopia – Există complicații?

Rată complicațiilor este de 2%, sub 1% dintre acestea fiind grave și necesită examen medical de urgență.

Medicul trebuie anunțat dacă apar următoarele simptome: febra, durere abdominală severă, sângerări sau secreții vaginale considerabile.

Medicul va suspiciona următoarele afecțiuni: infecție, efecte adverese ale anesteziei sau leziuni cervicale su uterine.

Preoperator se vor efectua analize și investigații suplimentare în funcție de această.

dr. Nicolae Niculescu
Col. medic dr. Nicolae Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie

Col. medic dr. Nicolae Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, supraspecializare chirurgie oncologică, competenţe în chirurgie laparoscopică, ecografie genitală, histeroscopie şi colposcopie, Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Univesitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

-Articolul continua mai jos-

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari