fbpx
Acasă Info Pacient Radioterapia în cancerul de prostată

Radioterapia în cancerul de prostată

Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă neoplazie întâlnită în România, incidența acestuia fiind depășită doar de cancerul mamar. În ceea ce privește mortalitatea, cancerul de prostată se află pe locul 4 după cancerul de plămân, sân și colorectal. Această diferența între incidență și mortalitate este determinată de eficacitatea metodelor de tratament pe care le avem la dispoziție.

Tratamentul cancerului de prostată poate fi local sau sistemic.

Tratamentele locale (chirurgie, radioterapie, HIFU, crioablație) se folosesc de obicei pentru pacienții cu boală localizată cu scopul vindecării pacientului. Tratamentele sistemice (hormonoterapie, chimioterapie) se folosesc în special pentru pacienții cu boală avansată pentru care tratamentul local nu mai poate acoperi toată extensia bolii și de obicei acești pacienți vor trăii restul vieții cu boala.

Dintre tratamentele locale chirurgia este cel mai des folosită, avantajele acestei metode de tratament fiind reprezentate de: rapiditate – pacientul este externat după 3-7 zile, putând fii considerat vindecat, posibilitatea de a evalua repede eficacitatea tratamentului, faptul că scoaterea prostatei tumorale nu mai pune problema rezistenței la tratament.

Dacă intervenția chirurgicală nu a reușit scoaterea întregii tumori se poate administra precoce tratament adjuvant (radioterapie). Dezavantajele chirurgiei sunt reprezentate de probabilitatea mare de afectare a funcției erectile, incontinența urinară, disfuncție sfincteriana. Pentru pacienții care din alte motive medicale nu pot beneficia de anestezie, chirurgia nu este o soluție.

Radioterapia reprezintă a doua metodă de tratament folosită în cancerul de prostată, putând fi administrată din exteriorul pacientului (radioterapie externă sau teleterapie) sau din interiorul pacientului (brahiterapie).

Radioterapia externă se administrează cu ajutorul acceleratoarelor liniare de particule fracționat în mai multe sedințe de tratament pe parcursul a 7-8 săptămâni. La momentul efectuării scanării CT și la fiecare ședință de iradiere vezica urinară trebuie să fie confortabil plină iar rectul gol pentru o mai bună protecție a intestinului, rectului și vezicii urinare.

”Înainte de prima ședință de iradiere, tratamentul este administrat unui dispozitiv “fantomă” ce va măsura și compara ce se administrează în sala de tratament cu ceea ce s-a calculat în planul de tratament. Abia după această verificare pacientul poate fi supus tratamentului în condiții de siguranță maximă. Fiecare ședință de iradiere durează între 10 și 20 minute, cea mai mare parte din timp fiind necesară pentru poziționarea pacientului și verificarea corectitudinii acestei poziționări”, a declarat Mr. medic dr. Ricu Gabriel Tudorel, medic specialist Radioterapie, Secția Radioterapie/ Centrul de Boli Oncologice al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.

Pe durata ședinței de iradiere pacientul nu percepe în nici un fel iradierea, nu simte durere sau senzație de arsură. Pe durata celor 7-8 săptămâni de tratament pot apărea simptome iritative sau obstructive urinare (urinări mai frecvente, senzație de imperiozitate, jenă la urinat, jet întrerupt) sau accelerarea tranzitului intestinal ce pot necesita tratament simptomatic.

Rezultatele prezentate la 10 ani de la finalizarea radioterapiei sunt similare cu cele obținute prin chirurgie, diferențe existând în ceea ce privește efectele secundare, radioterapia prezervând mai bine funcția sexuală și sfinteriană, însa cu risc de apariție a rectitei radice (sângerare de la nivelul peretelui rectului, și foarte rar fistulă rectală) pentru un procent de 2-4 % dintre pacienți.

 

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,136FaniÎmi place
204AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

Apendicita este una dintre cele mai comune situații de urgență chirurgicale. Apendicita survine cel...

Ochi roșii și strănut – semne că ai alergie la ambrozie

Mâncărimi, ochi roșii, nas înfundat şi strănut frecvent sunt simptomele alergiei la polenul de...

Cancerul la rinichi – de ce este „o capcană periculoasă”

Scopul principal al rinichilor este de a filtra deşeurile din sânge şi de a...

Cantastim, indicat și în stările canceroase, revine în farmacii

La opt ani de la închiderea sa, Institutul Cantacuzino este pregătit să reia producția...

Pneumotoraxul – simptomatologie

Pneumotoraxul spontan primitiv se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea...

Albirea prematură a părului este un semn de longevitate

Cercetătorii spanioli au descoperit că albirea prematură a părului este un semn de longevitate....