Asociațiile de pacienți cer introducerea unor molecule noi pe lista de medicamente compensate

Asociaţiile de pacienţi au solicitat în cadrul unei dezbateri publice, includerea cât mai rapid pe lista de medicamente compensate şi gratuite de noi molecule necesare tratamentului pacienţilor cu boli precum colita ulcerativă, artrita reumatoidă, limfomul Hodgkin, Boala Crohn sau mielomul multiplu refractar.

„Nu întâmplător au fost aprobate (n.r. – moleculele) de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Întrebarea mea este când se va întâmpla (n.r. – să fie introduse), pentru că în cancer orice zi contează şi neefectuarea tratamentelor… ştiţi bine ce se poate întâmpla. Nu vom lăsa la întâmplare, nu vrem să devenim nişte procesomani, dorim să rezolvăm problemele în dialog cu dumneavoastră. Ne dorim un răspuns ferm în ceea ce priveşte introducerea acestor molecule, avem buget mărit. Aşteptăm de mai bine de jumătate de an aceste molecule şi sper să se întâmple. Sunt aprobate necondiţionat (n.r. – de către ANMDM)”, a arătat Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a spus că timpul unora dintre pacienţi este limitat, aceştia aşteptând de mai mult timp moleculele necesare tratamentului.

„Ştim că avem un buget mărit la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este un lucru foarte bun şi îl apreciem, ştim că sănătatea este o prioritate. Din păcate, suntem în cea de-a zecea lună când în 720 (n.r. – H.G) nu au mai intrat medicamente cu rambursare necondiţionată. Chiar dacă au mai fost câteva HG-uri în 2018 şi au mai intrat molecule pe cost-volum (…), cele cu rambursare necondiţionată care au fost evaluate de ANMDM încă de anul trecut din vară nu au intrat. Suntem ferm convinşi că multe dintre ele sunt fără alternativă în piaţă, unele cu costuri chiar mai mici şi chiar orfane. Timpul pacienţilor este limitat şi aşteptăm aceste produse încă din 2017”, a afirmat Gănescu.

- Articolul continua mai jos-

Izabela Grosu, reprezentantul pacienţilor care suferă de Boala Crohn şi colita ulcerativă, a cerut introducerea cât mai repede unor molecule, precum molecula Vedolizumab, necesară în tratarea acestor afecţiuni.

„Noi vrem să vă solicităm aplicarea acestei decizii a ANMDM de anul trecut din august referitor la introducerea Vedolizumab pe lista de medicamente. Are această decizie de includere necondiţionată. În acest moment sunt câţiva pacienţi, după cunoştinţele noastre în Fundeni, în Cluj, pacienţi tineri care în momentul acesta sunt în situaţia de a avea decizie de chirurgie sau de a încerca medicii să tărăgăneze încă o lună-două, în speranţa că vor avea şi altă alternativă, adică vor avea şi această oportunitate pentru molecula Vedolizumab”, a spus Grosu.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că vor fi introduse în prima etapă medicamentele care sunt deja pe contractele cost-volum, urmând ca periodic să fie introduse moleculele care au fost analizate de către ANBMDM.

„Această modificare a HG 720 cuprinde introducerea medicamentelor care deja sunt în contractele de cost-volum. Trebuie să avem grijă şi de pacienţii care folosesc inovative şi de pacienţii care folosesc generice. În această primă etapă vom introduce medicamentele care sunt deja în contractele cost-volum, urmând ca trimestrial, periodic să introducem moleculele celelalte care au fost analizate. Nu se pune problema să nu introducem aceste molecule. Este vorba despre un timing care am cerut să fie respectat de către toate companiile, tocmai pentru a putea echilibra această taxă de clawback. Ştiţi foarte bine, pericolul este să dispară medicamentele ieftine, nu vrem asta”, a explicat Pintea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari