75% dintre elevii din județul Hunedoara prezintă carii

În județul Hunedoara, 75% dintre tinerii care au fost la cabinetele școlare de medicină dentară sufereau de carii, relevă datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, prezentate marţi, în ajunul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.

Doar zece medici dentişti şcolari, cu tot atâtea cabinete, îşi mai desfăşoară activitatea în şcolile şi liceele din judeţul Hunedoara.

„Se înregistrează o creştere a frecvenţei afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentare şi pierderii dinţilor, cât şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală, datorită faptului că reţeaua de cabinete şcolare este redusă (…), iar costurile pentru tratamentele afecţiunilor care sunt depistate tardiv sunt ridicate”, se arată într-o informare a DSP Hunedoara, remisă marţi AGERPRES.

Astfel, chiar dacă numărul consultaţiilor în cabinetele stomatologice şcolare a scăzut în anul 2018 cu aproape 18%, comparativ cu anul 2017, numărul elevilor depistaţi ca suferinzi de carii dentare a crescut cu 5%, ajungând, anul trecut la 75%.

- Articolul continua mai jos-

Cabinetele stomatologice şcolare cu medic dentist mai funcţionează doar în oraşele Hunedoara (4 cabinete), Deva (3), Lupeni, Orăştie, Petrila (câte unul).

Pe de altă parte, conform datelor Colegiului medicilor dentişti, aproximativ 95% din populaţia judeţului Hunedoara prezintă cel puţin o afecţiune din cadrul patologiei orale.

În judeţul Hunedoara sunt înregistrate 243 de cabinete de medicină dentară, în care lucrează 266 de medici dentişti.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari