fbpx
Acasă Info Pacient Artrozele șoldului - tratament și recuperare

Artrozele șoldului – tratament și recuperare

Articulația soldului la om îndeplinește funcții complexe, de suport a greutății corporale, permițând în același timp, deplasarea corpului. Odată cu trecerea la stațiunea bipedă, această articulație și-a readaptat anatomia și fiziologia prin creșterea robustetei și a mobilității. În jurul acestei articulații s-au dezvoltat cei mai puternici mușchi, pentru a asigura stabilitatea perfectă.

Care sunt semnele de debut ale artrozei de șold?

Primele semne sunt necaracteristice și se anunță vreme îndelungată prin dureri în jurul articulației soldului, iradiind la distanță de-a lungul coapsei sau la nivelul regiunii interne a genunchiului. Alteori bolnavul are dureri la nivelul plicii inghinale sau în mușchii fesieri.

Concomitent cu primele dureri de avertisment, bolnavul observă apariția dificultății în mers, la urcatul scărilor, pe teren accidentat sau la intrarea într-un vehicul. Un alt semn care trădează dificultate în funcționarea articulației soldului se observă în momentul incaltarii. Datorită faptului bolnavul nu-și poate îndoi coapsă, trunchiul se ajută flexand puternic genunchiul atunci când trebuie încheie șireturile sau se încalțe.

La aceste simptome se adaugă redoarea (înțepenirea) mai ales matinală sau după repaus prelungit, dificultate comună tuturor artrozelor.

Tratamentul artrozei de șold are obiective:

Îndepărtarea cauzelor care modifică mecanică articulară (luxația congenitală, coxa vara, coxa valga, obezitatea);
– Combaterea contracturii musculare, calmarea durerilor, restabilirea funcțiilor articulare prin gimnastică și reeducarea mersului;
– Refacerea structurii biochimice a cartilajului articular.

Un prim obiectiv, va fi îndreptat asupra combaterii obezității care mărește solicitarea mecanică. Bolnavii cu obezitate și coxartroza vor reduce din rația alimentară: produsele zaharoase, gemurile, siropurile, prăjiturile, paștele făinoase, consumul exagerat de pâine, grăsimea animală și carnea grasă.

Contractură musculară se va combate prin procedee fizioterapice (ionizari decontracturante, curenți diadinamici, împachetări cu parafină, etc.).

Rezultate bune se obțin cu ajutorul automasajului sau a gimnasticii medicale. Gimnastică medicală va avea drept scop întărirea musculaturii coapsei și soldului, prin mișcări de apropiere, depărtare sau rotare a coapselor. Sportul bicicletă este foarte indicat pentru despovareaza articulația coxofemurală de efectul ortostatismului și ajută la tonifierea musculaturii coapsei și soldului. Un bun efect decontracturant și sedativ se poate obține prin băi calde, înotul în bazine încălzite și tratamente balneare.

dr. Stănescu Marius
Col. medic dr. Stănescu Marius, medic primar Ortopedie-traumatologie, lector universitar U.E.B.

Se discuta adesea în contradictoriu dacă bolnavii care suferă de coxartroza trebuie sau nu utilizeze baston. De obicei, bolnavele și persoanele mai tinere resping dincochetărie” folosirea bastonului. Medicii consideră bastonul este indicat, pentru motivul ajută la despovărarea articulației soldului prin introducerea unui sprijin. De asemenea, mersul sprijinit în baston, solicită mai puțîn musculatura soldului afectat, combatand în același timp contractură și durerea, care apar după curse mai lungi”, recomandă Col. medic dr. Stănescu Marius, medic primar Ortopedie-traumatologie, lector universitar U.E.B., responsabil bancă de ţesuturi osteoligamentare a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central., competenţă Artroscopia genunchiului, doctor în Stiinţe medicale.

Este bine bolnavii evite mersul pe teren accidentat. În rest, plimbările cu pași mici, sprijinit în baston, combat atrofia musculară și asigura prin mobilizarea articulară, nutriția cartilajului. Imobilizarea la pat din cauza durerii este contraindicată, prin efectul negativ asupra fiziologiei articulare și musculare.

 

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,052FaniÎmi place
452AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

Bolile stilului de viață. Prof. dr. Nicolae Hâncu: „Omul mai degrabă ia medicamente decât să se mişte, decât să fie atent la ce mănâncă”

Bolile stilului de viață explicate de catre Prof. dr. Nicolae Hâncu. Epidemia mondială de obezitate...

Hernia – Tehnici complexe, minim invazive în chirurgia herniilor

Hernia reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită în patologia chirurgicală, în special la sexul masculin,...

Boli digestive care dau dureri de stomac

4 boli digestive care dau dureri de stomac. Durerile la nivelul stomacului sunt foarte...

Tratamentul intervențional al AVC. Care este protocolul trombolizei intravenoase

Programul de sănătate Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC este derulat la nivel...

Lipsa de încredere în sine se citește pe chip, prin fapte și prin iluzii

Lipsa de încredere în sine se citește pe chip. Încrederea de sine este principalul...