Orele suplimentare de somn din week-end nu compensează lipsa de odihnă din timpul săptămânii

Somnul prelungit în weekend nu compensează orele de odihnă insuficiente din cursul săptămânii, potrivit unei echipe de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, citată de Press Association.

Persoanele care au dormit maximum cinci ore pe noapte în timpul săptămânii şi apoi în weekend au avut un somn prelungit nu au avut niciun beneficiu în comparaţie cu cele care au respectat un program de somn mai bine structurat.

Somnul prelungit contribuie la o uşoară recuperare, însă efectele dispar imediat ce se revine la programul obişnuit de somn insuficient din cursul săptămânii.

”Concluziile noastre sugerează că suprasolicitarea în cursul săptămânii şi încercarea de a recupera în weekend nu este o strategie eficientă din punct de vedere al sănătăţii”, a declarat directorul Sleep and Chronobiology Lab, Kenneth Wright, unul dintre autorii principali ai cercetării publicate în jurnalul Current Biology.

- Articolul continua mai jos-

Persoanele care dorm mai puține ore pe noapte au avut o tendinţă mai mare de a consuma gustări în timpul nopţii şi, prin urmare, de a lua în greutate şi de a manifesta o scădere a sensibilităţii la insulină.

”Nu am observat niciun beneficiu în ceea ce priveşte impactul asupra metabolismului în cazul persoanelor care au dormit mai mult în weekend”, a notat Chris Depner, unul dintre autorii principali ai studiului.

Majoritatea persoanelor au nevoie de circa opt ore de somn de bună calitate în fiecare noapte pentru a funcţiona corespunzător în timpul zilei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari