90% dintre medicamente conţin ingrediente inactive care au scopul de a le îmbnătăți gustul sau de a le prelungi durata de viaţă la raft. Toate aceste însă, pot provoca reacţii alergice.
Lactoză, ulei de alune, gluten şi coloranţi chimici sunt adăugaţi în medicamente pentru îmbunătăţirea gustului ori a absorbţiei sau pentru prelungirea duratei de viaţă la raft, dar şi ca măsură de protecţie contra falsificării, au explicat cercetătorii. Însă acestea pot crea probleme unora dintre pacienţii alergici la astfel de ingrediente.
”Aproximativ 75% din majoritatea pastilelor sunt utilizate după ingredientele inactive şi doar 25% după substanţa activă”, a declarat unul dintre autorii principali ai cercetării, doctor C. Giovanni Traverso, gastroenterolog la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
În medie, fiecare pastilă sau capsulă conţine peste opt ingrediente inactive diferite şi uneori chiar şi 38.
Ingredientele inactive pot provoca reacţii alergice precum urticarie, probleme respiratorii sau simptome gastrointestinale
Echipa condusă de Traverso a descoperit că circa 45% dintre medicamente conţineau lactoză, 33% aveau coloranţi alimentari şi puţin sub 1% dintre acestea includeau ulei de alune.
Doctorii şi pacienţii trebuie să fie conştienţi de ingredientele inactive prezente într-un medicament, a subliniat medicul.
Lista completă a ingredientelor se regăseşte de cele mai multe ori în prospectul ce însoţeşte medicamentul.
Medicii ar trebui să întrebe întotdeauna pacienţii în legătură cu eventuale alergii, nu numai la medicamente, ci şi la ingredientele inactive pe care acestea le conţin, a subliniat Traverso. În plus, ei trebuie să cunoască ingredientele inactive prezente în medicamentele pe care le prescriu.
”O pastilă conţine mai mult decât medicamentul”, a spus Traverso.