Un test oftalmologic ar putea ajuta la depsitarea simptomelor timpurii ale bolii Alzheimer, conform concluziilor unei echipe de cercetători din Statele Unite, citate de luni de Press Association.
Acest nou test oftalmologic poate scoate în evidenţă starea de sănătate a vaselor sanguine de dimensiuni microscopice din spatele ochiului, și are potenţialul de a ajuta la detectarea bolii Alzheimer înainte de apariţia simptomelor, susţin oamenii de ştiinţă.
”Măsurăm vasele sanguine care nu pot fi observate în timpul examinării oftalmologice obişnuite şi facem acest lucru cu o tehnologie neinvazivă relativ nouă, ce surprinde în doar câteva minute imagini de înaltă rezoluţie cu vasele sanguine foarte mici din retină. Este posibil ca aceste schimbări la nivelul densităţii vaselor sanguine din retină să oglindească ceea ce se întâmplă la nivelul micilor vase sanguine din creier, posibil înainte de a putea fi detectate tulburări cognitive”, a explicat doctor Sharon Fekrat de la Centrul Medical al Universităţii Duke din Statele Unite.
Potrivit experţilor, diagnosticul timpuriu al bolii Alzheimer este vital pentru eficacitatea terapiilor menite să încetinească, să stopeze sau să inverseze evoluţia afecţiunii.
Noul studiu oferă perspectiva verificării stării de sănătate a creierului de către medicii oftalmologi care au acces la tehnologie, concomitent cu actualizarea reţetelor pentru ochelari.
Metoda imagistică, numită angiografie asociată tomografiei în coerenţă optică (OCTA), le permite medicilor să observe vasele sanguine retiniene cu dimensiuni mai mici decât lăţimea unui fir de păr uman.
Cercetătorii au descoperit că în cazul pacienţilor cu Alzheimer reţeaua de vase sanguine era mai puţin densă în comparaţie cu cea a persoanelor din celelalte grupuri.