Poluarea ucide mai mulți oameni decât fumatul

Poluarea atmosferică este responsabilă pentru moartea a mai multor persoane decât fumatul conform unui studiu citat de Thomson Reuters Foundation.

Cercetătorii din Germania şi Cipru estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 – aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane.

La nivel mondial, poluarea atmosferică a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, în unele zone din Europa rata mortalităţii fiind chiar mai mare, de până la 200 de decese suplimentare la 100.000 de persoane.

”Acest lucru înseamnă că poluarea atmosferică provoacă mai multe decese suplimentare pe an decât fumatul tutunului. ‘Fumatul poate fi evitat, însă poluarea atmosferică nu”, potrivit autorilor studiului.

- Articolul continua mai jos-

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului.

În Europa – principala ţintă a studiului Societăţii Europene de Cardiologie – poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40% şi 80% dintre acestea ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul şi accidentul vascular cerebral, au notat cercetătorii.

”Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie şi a poluanţilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie. Atunci când utilizăm energia curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice ci, totodată, reducem cu până la 55% rata mortalităţii asociată poluării atmosferice din Europa”, a afirmat unul dintre autorii studiului, profesor Jos Lelieveld de la Institutului Max Planck pentru Chimie din Mainz şi de la Institutul Nicosia din Cipru.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari