Cancerul de colon este a doua cauză de mortalitate dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză.
Cancerul de colon rămâne în continuare una dintre maladiile cu şanse reduse de supravieţuire, mai ales din cauza diagnosticării târzii – este al treilea cel mai frecvent tip de cancer din America şi a doua cauză de mortalitate prin cancer atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit unui raport din 2013 al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.
Deşi este asociat de regulă cu persoanele vârstnice, cancerul de colon poate apărea şi la tineri, iar principala cauză ar fi, potrivit specialiştilor, epidemia de obezitate care cuprinde planeta. Mulţi bolnavi ignoră sau ascund simptomele, de jenă sau de teamă, şi astfel se ajunge la medic în stadii mult prea avansate ale bolii, când tratamentul nu mai poate face mare lucru.
“Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, ruşinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, Col. medic şef de lucrări medic dr. Florin Săvulescu, medic primar chirurgie generală, dr. în ştiinţe medicale, Şef secţie Chirurgie generala II, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila.
Simptomele și diagnosticul cancerului de colon, principala cauză de mortalitate
Unele simptome ale cancerului colorectal sunt adesea trecute cu vederea pentru că sunt foarte subtile şi uşor de confundat cu unele afecţiuni mai puţin grave.
Iată care sunt cele mai frecvente semne de avertizare ale cancerului colorectal, pe care în mod normal, oamenii le ignora.
Dacă aţi avut în familie, persoane care au suferit de cancer de colon, este important să mergeţi să vă faceţi analize, mai ales după vârsta de 50 de ani. Screeningul are un rol foarte important în depistarea din timp a acestei maladii şi în prelungirea speranţei de viaţă a bolnavilor de cancer de colon.
Există mai multe metode de examinare a colonului, însă doar medicul v-o va recomanda pe cea potrivită. De cele mai multe ori, colonoscopia este analiza de bază în depistarea problemelor colonului, urmată de sigmoidoscopie şi coprocultură. Una dintre cauzele principale incriminate pentru creşterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului.